Peamised sümptomid, et libesti on tekitanud allergilise reaktsiooni:

  • Tunned sügelust kohtades, mis puutusid libestiga kokku.
  • Libestiga kokku puutunud kohta tekib lööve.
  • Libestiga kokku puutunud koht kipitab ja tulitab.
  • Peale libesti kasutamist esineb tupeeritist.
  • Hingamisraskused.

Kuigi hingamisraskused on pigem äärmiselt harva esinev sümptom, siis igal juhul peaks seda tõsiselt võtma ja minema kiireimas korras arsti juurde. Kui esineb aga muid eelnimetatud sümptomeid, siis pese libestiga kokku puutunud koht sooja vee ja seebiga ära. Kui allergiline reaktsioon ei möödu ööpäeva jooksul, helista arstile ja pea nõu. Lisaks oleks mõistlik loobuda libesti kasutamisest, kui see põhjustab allergilise reaktsiooni. Ka siis, kui kaaslane väga soovib seda kasutada.

Millele pöörata libesti koostises tähelepanu?

Libesteid tehakse vee, silikooni ja õli baasil. Loomulikult leidub ka looduslikemaid, mis on valmistatud kookos- või oliiviõli põhjal.

Kui oled tundliku nahaga, vali libesti, milles on nii vähe erinevaid koostisosi kui võimalik. Eriti tasub seda silmas pidada, kui põed ekseemi või psoriaasi. Spetsialisti sõnul on hea kasutada näiteks libestit, mis sisaldab vaid E-vitamiini ja silikooni.

Kui su nahk pole otseselt tundlik, kuid sellel on soodumus seenhaigustele, siis väldi libestit, mis sisaldab glütseriini. See aine ise ei pruugi ühtegi haigust tekitada, kuid soodustab seenhaiguse teket. Mõnedes libestites on ka spermitsiide ehk ainet, mis tapab sperme. Vahel tekitab see ärritust. Spermitsiide sisaldava libesti etiketil on aine märgitud nimetusega nonoxynol-9 (nonoksünool-9).

Pea meeles, et tavaliselt ei olda allergiline libesti enda suhtes, vaid mingi aine suhtes, mida libesti sisaldab. Seetõttu on mõistlik proovida erinevaid, kui üks ei sobi. Võid libestit katsetada ka nii, et hõõrud seda natukene mingile nahapiirkonnale ja vaatad, kuidas mõjub. Väldi ka lõhnastatud libesteid ja samuti neid, mis tekitavad soojema tunde.

Allikas: Popsugar