See, kui pulmade planeerimiseks on võetud aasta või poolteist aega, pole tänapäeval mingi haruldus, vaid täitsa tavaline – siis jõuab kõik kenasti läbi mõelda ja teha kiirustamata endale sobivad valikud. Aeg on pulmakorralduses kõige tähtsam. Järgnevalt pakutud stardipunktid lähtuvad arvestusest, et teil on pulmadeni minna üheksa kuud kuni üks aasta.

9–12 kuud enne pulmi tee ära kõik need olulised asjad

Teatage kihlusest oma lähedastele

Noorpaari vanemad ja vanavanemad peavad olema esimesed, kes noorpaari kavandatavast suursündmusest teada saavad. See on tavaline viisakusreegel, sest just emad-isad on andnud suure panuse laste kasvatamisse ning kavandatav pulmapidu on ka kummardus vanemate elutööle. Sageli on noorpaaril nii, et kummagi kasvatamisse on panustanud ainult üks vanem ja see väärib veel eriti tunnustust, kui üks vanem on olnud justkui mõlema eest.

Noorpaar võib oma abiellumisest teatada kas eriliste kutsetega või anda lihtsalt suulises vormis teada mõnel pere suursündmusel, kui on selleks sobiv aeg ja koht.

Uurige abielu sõlmimise kohta riiklikult avaldatud infot

Tänapäeval on palju võimalusi oma abielu registreerimiseks. Kohe ei pea tormama perekonnaseisuameti ukse taha, vaid tuleks omavahel läbi arutada, missugust tseremooniavormi soovite:

1. kiriklikku laulatust,

2. perekonnaseisuametis registreerimist,

3. pidulikku tseremooniat peokohas või

4. notari juures sõlmitud abielu.

Kui teema, kuidas abielu sõlmitakse, on selgeks vaieldud või räägitud, tulebki tulla pulmakorraldaja vastuvõtule, kes aitab kõike õiges järjekorras teha, või ise oma soovile vastavat ametit külastada. Kui alustada valest otsast, on hiljem raske eelnevaid otsuseid muuta. Tänapäeval on ka pulmakorraldajal koostööpartnerid, kellel on õigus sõlmida ametlikke abielusid, näiteks kaplanid jne.

Piduliku tseremoonia võib Harjumaal ja väljaspool Harjumaad teha ka Tallinna perekonnaseisuamet. Perekonnaseisuametile saab avaldusi esitada kuus kuud enne pulmi.

Pange paika pulma eelarve

Pulmapeo eelarve on teie pulmaplaan rahalises väljenduses. Eelarve eesmärk on prognoosida sündmuse finantstulevikku, määrata prioriteedid, planeerida sündmuse tegevusi ning hoida kulud kontrolli all. Eelarve koostamine on pulmapeo planeerimisel väga tähtis protsess, sest see on oluline tööriist otsuste tegemisel. Pulmad on enamikul juhtudel elus esimest korda toimuv sündmus, kus paljud kulud on prognoosimatud ja võivad kõikuda näiteks külaliste arvu muutumise tõttu.

Küllalt sageli juhtub nii, et noorpaarid ei oska kõiki kulutusi ette näha, sest pulmapidu ei ole tavaline sünnipäevapidu, kus kõik on varasemate kogemuste põhjal ette teada. Samuti tuleb hinnata paljude pisisegmentide, näiteks valgete autolintide, lauaplaani, külaliste nimekaartide ja riigilõivu kulusid. Kõige suuremad väljaminekud on tavaliselt aga pulmapeo koht ja toitlustus.

Pidage plaani, kas võtta appi pulmakorraldaja või saada pulma korraldamisega ise hakkama

Kui tunnete, et vajate pulmakorraldusel abi, võtke julgelt ühendust pulmakorraldajatega ning saage nendega kokku, et valida välja see särasilm, kellega teie ideed ja mõtted enim haakuvad. Eestis on mitmeid selle ameti tublisid esindajaid – usaldage oma sisetunnet ja teie ühise koostööna valmiv pulmapäev saab kindlasti olema meeldejäävalt uhke. Kogemustele, headele kontaktidele ja ideedele lisaks teab pulmakorraldaja jagada infot ametliku abielu sõlmimise kohta, broneerib tseremooniameistri ja tegeleb veel mitmesaja keerulise või tüütuna näiva pisidetailiga.

Otsustage, kas tseremoonia ja pulmapidu toimuvad Eestis või välismaal

Eesti kliima on teadagi muutlik, aga kui soovite kindlasti oma elu ilusaima päeva päikesepaistes veeta, on pulmakorralduseks sobiv aeg juunist septembrikuu keskpaigani. Siinse viletsa kliima ja noorpaaride uuenenud väljavaadete tõttu võimaldavad mitmed Eesti pulmaagentuurid korraldada ilusa pulmapäeva ka väljaspool Eestit.

Paljud agaramad korraldavad oma pulmad ise, uurides internetikanaleid mööda erinevaid võimalusi. Noorpaar saab pakettide seast endale sobiva välja valida ning siis ainult kohale lennata. Mitmed küsitletud noorpaarid on sellise valikuga rahule jäänud, teised on aga öelnud, et kõik oli nagu liinitöö ja pidi arvestama ka kohapealsete teiste noorpaaridega, kellel samad soovid.

Eestis saab noorpaar kutsuda pulma rohkem külalisi ning rõõmustada ilusal päeval koos kõikide oma lähedaste, sõprade ja kolleegidega. Siinkohal peate tegema omavahel selgeks, mis on teie enda südamesoov ja kujutluspilt pulmapäevast.

Valige tseremooniapaik ja -meister

Paik, kus abielu registreerida ja pulmapidu korraldada, sõltub paljuski kavandatava pulmapeo stiilist. Tseremooniakohaks on tänapäeval palju võimalusi – koduõuest luksuslike jahtide ja privaatsete mererandadeni või mõisateni kauni looduse keskel. Kuna Eestimaa suvi on heitliku meelega, peab olema ka plaan B, kuhu tseremoonia viia siis, kui sajab. Tänapäeva võimalusi arvestades ning tseremooniameistri ja pulmavanemaga kokku leppides on mõistlik teha kogu pulm tervikuna – tseremooniast tordini – ühes kohas.

Pange paika registreerimise ja laulatuse aeg

Tseremoonia aja paika panemine sõltub suuresti sellest, kuidas olete otsustanud tseremoonia korraldadada ja läbi viia. Parim aeg tseremooniaga alustamiseks on vahemikus kella kahest neljani päeval. Suvel särab sel ajal veel päike ja kui pulmapäev algab juuksuri juures, ei pea väga vara ärkama, vaid jõuab toimetada parajalt rahulikus tempos.

Valige oma stiil

Ülesehituselt ja meeleolult võib pulm olla näiteks klassikaline, romantiline, modernne või hoopis midagi originaalset. Pulmapeo stiili määrab suuresti teie peokoha valik – kas see on lihtne maalähedases stiilis pidu turismitalus, romantiline pidu mere ääres, uhke stiiliga mõisapulm, lühike vastuvõtt pärast abielu pidulikku tseremooniat/laulatust või hoopis midagi eriti originaalset.

Broneerige peokoht

Peokoha valik oleneb teie valitud pulmastiilist. Kuna suviseid nädalalõppe on vähe, siis paljud populaarsed kohad on pikalt ette broneeritud. Siin kehtib reegel, et kes ees, see mees!

Kui plaanite suuremat pulmapidu ja külalisi ka majutada, läheb peokohtade valik kohe oluliselt väiksemaks, sest majutusega peokohti on vähem kui majutuseta.

Valige välja pulmavanem, fotograaf, videograaf ja muusikud nii tseremoonia kui ka peokoha jaoks ning vajadusel DJ

Need on kõik pulmapeo võtmeisikud ja just nende tehtud õiged valikud on suuresti õnnestunud pulmapeo aluseks. Küsite, miks? Lihtne vastus on, et fotode ja videoga saab peost jäädvustuse, mida veel pikkade abieluaastate jooksul hiljemgi uuesti ja uuesti vaadata ning meenutada. Samuti aitavad pulmavanem, hea bänd ja DJ luua just sellise peomeeleolu, mis külalistelegi aastateks meelde jääb. Kindlasti kohtuge iga tegijaga eraldi, et saada aru, kas teie nägemus ikka haakub nendega.

Esimene kohtumine pulmakorraldajaga

Kui tahakte kõike perfektselt teha, soovitaksin kasutada siiski professionaalide teenuseid. Nii saate ka ise heast peost rõõmu tunda ega pea muretsema, kas kõik ikka laabub plaanipäraselt. Esmapilgul lihtsa sündmuse organiseerimisel võib ette tulla takistusi, millega tuleb osata arvestada, et kõik mööduks sujuvalt, täpselt ning ebamugavust tundmata. Nagu igal elualal, on ka pulmapeo korraldamise ja läbiviimise kogemused hindamatu väärtusega. Eestimaal on sellel turul palju tublisid tegijaid, kes teevad oma tööd südamest ja suure pühendumusega.

Pulmakorraldajate kasuks räägib asjaolu, et meil on kogemuste pagas ning pikaajaline koostöö professionaalsete teenuseosutajatega, tasemel peokohtade ning kvaliteetset teenust pakkuvate muusikutega, tänu millele saame anda oma soovitustele ka garantii. Et pulmakorraldaja jõuaks tagada teile täiusliku pulma, tasub planeerida temaga esmakohtumine juba pulmaplaneerimise võimalikult varases järgus.

Broneerige mesinädalateks pulmareis

Tihti minnakse pärast pulmi pulmareisile. Kui on võimalus, siis tehke seda – nii kestab see kaunis ja tähtis päev teie jaoks pikemalt. On mitmeid paare, kes oma pulmapeo kõrghetkel, näiteks pärast ilutulestikku, lähevad otse reisile ja miks ka mitte! Hetk, kui pulmakülalised saadavad noorpaari pulmaautoni, hoides käes põlevaid säraküünlaid, on väga kaunis.

Romantilisi sihtkohti pulmareisiks on külluses: olgu see siis kaugel eksootilisel palmisaarel, mõnes romantilises suurlinnas cõi hoopis koduselt kaunis Kuressaares või mõnes teises Eestimaa paigas. Reisile minnes mõtleme mugavusele, pulmareisi puhul lisaks privaatsusele, romantilisusele ja sellele, kuidas teha sellest elu võrratuim reis.