Kaitse

Teadagi, mõjub päikesekiirgus meie naharakkude DNA-le ohtlikult: selle toime võib olla lühiajaline, mis väljendub punetuse või päikesepõletusena või pikaaegne, väljendudes naha vananemise või sootuks vähina.

Ultraviolettkiirgus jagatakse UVC-, UVB- ja UVA-kiirguseks. Kõige ohtlikumad neist on UVB- ja UVA-kiirgused, mis jõuavad sügavatesse ja pindmistesse pärisnaha kihtidesse, põhjustades naha kuivamist, kihelemist, kestendamist, enneaegset vananemist, vabade radikaalide tekkimist, päikesepõletust ja pigmendilaikude teket.

Õnneks tänapäeval on lai valik päikesekaitsetooteid vastavalt piirkonnale, nahatüübi tunnustele, kliendi soovidele. Päikese käes viibides tuleb kaitsta õrnemaid kehapiirkondi riietega ja vastavate toodetega (k.a.tundlikud piirkonnad: huuled, silmad, põsesarnad, kõrvad). Päikesekaitsekreemi tuleb nahale kanda 15 minutit enne päikese kätte minekut. Uusimates päikesekaitsekreemides kasutatakse tasakaalustatud UVA- ja UVB-filtreid, mida on kaht tüüp: füüsilised filtrid peegeldavad, keemilised neelavad UVB- ja UVA-kiiri.

Oluline on kaitsta oma nahka SPF-faktorit sisaldava kreemiga isegi kevadel, mil esimesed kiired pealtnäha ohutud tunduvad.

Ideaalne oleks leida päevakreem, mis kaitseb nahka kahjulike keskkonnamõjude eest - õnneks sisaldavad need peaaegu alati UV-filtreid (SPF) ja vabu radikaale tõrjuvaid antioksüdante. Sumuti on uuemad jumestustooted juba sageli päikesekaitsega ning näiteks mineraalpuudril on tõestatult hea omaduspäikese eest kaitsta. Muide, kui vahend sisaldab tsinkoksiidi, siis parandab see kiiremini ka veel lisaks vistrikke. Tavalisel argipäeval töötades siseruumides ning liikudes linnas, piisab päikesekaitsekreem SPF 20 ja kaitse ei vaja päeva jooksul uuendamist.

Selleks, et mis tahes päikesekaitsetooted toimida maksimaalselt saaksid, on tähtis aga hoopis naha ettevalmistus.

Kreemita õigesti

Ideaalis eelneb SPFi sisaldavale kreemile seerum. Parima tulemuse saamiseks tuleks enne kreemi ja seerumi näole kandmist teha üle näo masseerivad liigutused - need võivad olla kerged näpistused, patsutused, siluvad liigutused.

Suund on reeglina näo keskelt väljapoole. Kui meie näo verevarustus on masseerivate liigutustega stimuleeritud, siis imenduvad kreemid kiiremini ja nende efekt on tõhusam. Nahk peab olema kuiv, eelnevalt puhastatud, meik eemaldatud. Kreem kantakse näole ja kaelale, silmaümbrusele on reeglina eraldi tooted.

Võimenda kreemi mõju

Naha puhastamine nii hommikul kui ka õhtul on nahahoolduse A ja O. Investeering headesse (kallimatesse) kreemidesse tasub ära, kui puhastada nahka õhtul päevamustusest ning meigist ja hommikul öistest jääkainetest, mis naha pinnale on kogunenud. Puhastustooted tuleb valida vastavalt nahatüübile ning meeles pidada, et lisaks puhastamisele, valmistavad piimad/näoveed naha ette hooldustoodete jaoks.