Terje Rattur: Ida-Virumaa on ju Seiklusmaa ja põnevatest vaba aja veetmise võimalustest siin puudus ei ole. Alutaguse seikluspargis saab aastaringi tuubitada ja talvel on seal ühed piirkonna parimad suusarajad.

Kohtla-Nõmmel on Kaevandusmuuseum, kus pakutavate ekskursioonide ja tegevuste valik on päris suur. Sealt saavad alguse ka seiklused, mida Adrenaator Grupp Aidu karjääris läbi viib - olgu selleks džiibisafari, kaatrisõit või seiklusmatk. Paksu lumega nemad teenuseid ei paku, küll aga paneb siis oma suusamäetõstukid tööle Kiviõli seikluskeskuse suusamägi.

Kohtla-Järvel tehakse põnevat tõukerattamatka - uskuge, keegi ei vaata enam selle vana põlevkivilinna peale endise veidi arrogantse pilguga. Lisaks saab piirkonnas külastada ka pruulikoda ja nõukagaraaži. Suvisel ajal saab Toilas teha ka puupurjekasõitu või minna hoopis meresauna nautima. Rääkimata virtuaalreaalsest Oru lossist.

Käru muuseum

Aljona Surzikova: Siinkandis on Toosikannu puhkekeskus, kus on erinevad saunad, ruumid seminaride pidamiseks, loomade safari ja palju muud huvitavat. ATV-matku korraldatakse aastaringselt, talvisel ajal lume olemasolul ka mootorsaanimatku.

Kärus asub ka vanim mandril asuv ilus puukirik, mis on avatud aastast 1860. aastast. Kirikutornist avaneb kaunis vaade kogu Käru alevikule.

Kristi Laur: Otepää piirkond on tervislike spordi ja ajaveetmise võimaluste poolest väga rikas, kuna asume ju Otepää Looduspargis. Looduse rüpes tegevusi jätkub siin piirkonnas nii kõrg- kui madalhooajal ja kõigile vanusegruppidele. Golfikeskusel olekski vaja jõuda ka aastaringsete tegevuseni, et kasutada juba suure investeeringu raames rajatud klubiruumid ära ka golfihooaja väliselt.

Tiiu Niglas: Harju maakonnas, aga ka Saue vallas on mitmeid põnevaid ajaveetmis- ja puhkamisvõimalusi. Meist mitte väga kaugel Laitses asub Laitse Rally Park, mis kindlasti jagab meiega publikut. Me ei ole niivõrd konkurendid, pigem ikka head koostööpartnerid. Paljud grupid, kes leiavad tee meie juurde, käivad ka sealt läbi ning vastupidi.

Saaremaa

Mille poolest on teie arvates Eesti üks mõnus paik talviseks puhkuseks ja seda ka siis, kui juhtub olema lumevaene talv?

Terje Rattur: Eestis on parim söök - naturaalne ja ehe! Selle maitsmiseks tasub lumevaesel ajal küll Eestisse sõita. Oma sõidud tasub ajastada erinevatele toidunädalatele ja -kuudele erinevates maakondades. Ida-Virumaal on november Maitseseikluse kuu. Hoidke kätt pulsil!

Lumevaesel talvel on Ida-Virus arvestatav kogus erinäolisi spaasid. Külmal ajal soovitakse ikka sooja. Ja ei ole halba ilma, on vaid valed riided, ning eelpool mainitud tegevusi, mida vaid lumi segab, saab siis aastaringselt kasutada.

Aljona Surzikova: Käru lähedal on tore koht, kus me käime lastega lumise ilmaga kelkudega sõitmas – tegemist on Paluküla mäe keskusega. Seal saab ka suuski ja kummikelke rentida.

Kristi Laur: Lumevaene talv võimaldab muidugi igati jätkata looduses liikumisega seonduvaid tegevusi ning minu kogemus viimase kahe COVID-19 pandeemia aasta talvedest ongi selline, et üha rohkem liigub Otepää piirkonda kaugtööd tegevaid inimesi, kes ongi ühildanud vabaõhu tegevused töö tegemisega. Mis võib olla parem rahva tervise seisukohast? Ainult et Otepää turismi ettevõtjad, kes on ikka enamuses väikeettevõtted, peavad nüüd looma lisavõimalusi sellise turismi kasvuks.

Tiiu Niglas: Minu arvates on Eestis nii palju huvitavaid inimesi, kes on loonud ägedaid kohti, mida külastada ja teenuseid, mida tarbida. Miks mitte toetada inimesi meie ümber, valides seda, mida neil on pakkuda? Ja seda ükskõik mis ilmaga või aastaajal.

Mäetaguse restoran

Millised on teie enda lemmikpaigad Eestis ja kuhu soovitate just sügisel ja talvel minna ning mida ette võtta?

Terje Rattur: Eks igaühe lemmikpaik on tema kodukoht. Olen Kohtla-Järve tüdruk ja pea kogu elu Ida-Virumaal elanud, kui vaid õppeperiood vaid välja arvata. Olen Ida-Virumaa suur fänn, eriti kuna olen ligi 20 aastat turismis tegutsenud. Erinevad eluetapid on mind teinud tuttavaks erinevate kogukondadega meie maakonna erinevatest nurkadest. Pikalt olin Kohtla-Järve ja Jõhvi pagasiga, aga nii nagu tööelu mind edasi viis, lisandusid ka Saka, Lüganuse ja Mäetaguse kogukonnad. Aktiivne osalemine Ida-Viru turismiklastris on mind teinud tuttavaks ka ülejäänud maakonna nurkadega.

Panen oma klientidele kokku ka Ida-Virumaa tuure. Kui külalistel on huvi ka Narva minna, siis peatan nad kohe, öeldes, et kahe tunniga te Narvas küll midagi ei näe - Narvale tuleb eraldada terve päev!

Aljona Surzikova: Mulle meeldivad Eesti rabad ja sood, kus saab korjata jõhvikaid. Ise käime metsas seeni ja marju korjamas. Talvel meeldivad mulle väga avatud uisuplatsid. Lelle rahvamajas oli eelmisel aastal tore koht, kus sai sõita uiskudega ja hokit mängida. Rapla Vesiroosi Kooli juures oli hea uisuplats, samuti Türi kultuurikeskuse juures. Paides on juba mitu aastat Jõuluvana maja, kus lapsed saavad suhelda jõuluvanaga.

Kristi Laur: Mina ikkagi hindan Otepää võimalusi ning turismiettevõtjana pigem mujale väga palju ei jõua. Muidugi käime natuke ka maailmas ringi, et oma valdkonnas toimuvaga kursis olla, tõmmata paralleele ja saada aimu mujal toimuvatest arengutest, positsioneerida ennast turul, kohtuda samal alal tegutsevate turismiettevõtjatega Euroopast ning leida uusi müügikanaleid. Nii et pigem saaksin soovitada oma valdkonna ettevõtteid – golfikeskusi ja kuurorte.

Angela Nairis: Minuga on selline lugu, et mul ei ole lemmikkohti ei Eestis ega ka välismaal. Olen veendumusel, et iga paik ja riik on omamoodi eriline, lummav ja äge ning iga kohaga tasub tutvuda. Aga oma kodus on ikka kõige parem ja seega - kõige kaugem maa. kuhu puhkusele sõita on Muhumaa ja Saaremaa.

Tiiu Niglas: Mulle väga meeldivad väikesed turismitalud. Oleme viimastel aastatel sõpradega teinud pikki nädalavahetusi ning koos avastanud erinevaid paiku Eestimaal. Viimati käisime Haeskas Tuulingu turismitalus. Haeskas toimetab ka keraamik Margit Mald, kelle keraamikakoda külastasime. Suurepärane nädalavahetus!

Teenusedisaini ja teenuste digitaliseerimise meistriklass

Kõik eelkõnelajad osalesid ka Eesti Disainikeskuse korraldatud teenusedisaini ja teenuste digitaliseerimise meistriklassis turismiettevõtetele.

Meistriklass tuleb taas! Eesti turismiettevõtetele suunatud teenusedisaini ja teenuste digitaliseerimise meistriklassi 3. gruppi saab kandideerida Puhka Eestis veebilehel 6. oktoobrini 2022. Meistriklassi toetab Euroopa Regionaalarengu Fond. Vaata meistriklassist lähemalt siit.

Jaga
Kommentaarid