Vastus on keerulisem kui lihtsalt “jah” või “ei”.

Hea on see, et kookosõli koosneb küllastunud rasvhapetest, mis taastavad naha loomuliku kaitsevõime, niisutavad ning on mikroobidevastase toimega, mõjudes hävitavalt bakteritele, mis päeva jooksul nahale kogunevad.

Lisaks soodustab see armide paranemist, naha uuenemist ja võitleb nahaketendusega. Ning kui sul peaks jumestusvahenditest puudus kätte tulema, siis kanna väike kogus kookosõli sõrmeotstega põsesarnadele ning su nägu näeb välja tervislikult jumekas ja kumav.

Kuid siiski! Enne kui liialt vaimustusse satud ja sõrme ulatades kogu käe kookosõlile annad, tea, et see on üks enim komedoone tekitavaid õlisid üldse.

Skaalal 0-5, kus 5 on kõrgeim, on kookosõli näitajaks 4. See on suur probleem, kui sul on akne või plekilisusele kalduv näonahk.

Võhikute terminoloogiat kasutades ummistab kookosõli poorid. Õieti peabki see seda tegema, sest nii sulgub vedelik naha sisse ja niisutab seda. Just selle omaduse tõttu kasutavad paljud kookosõli ka näiteks juuksehoolduses.

See aga ei tähenda, et ilu toovast inglist on saanud kurat. Vastupidi, paljud ülistavad kookosõli kui head juukse- ja nahahooldusvahendit. Peab lihtsalt teadma, millist tüüpi nahale see sobib – erinevad nahatüübid reageerivad kookosõlile erinevalt. Kui oled kookosõli varem kasutanud ja sellesse juba armunud, pole paanikaks mingit põhjust. Tee edasi seda, mis su nahale hästi mõjub ja tunne end hästi.

Samas, kui oled kookosõli kasutanud sel eesmärgil, et saavutada puhtamat ja säravamat nahka, kuid tulemuseks on olnud vaid nahaärritus, kasuta hoopis neid nahaõlisid, mis vähem komedoone tekitavad, näiteks kanepiseemneõli, mille komedoone tekitav näit on 0. Kanepiseemneõli headeks omadusteks on, et sel on looduslik päikesekaitsevõime, see aitab kaasa vitamiin D imendumisele, sisaldab rikkalikult omega-6 ja -3 rasvhappeid, mis on tuntud selle poolest, et aitavad naha loomulikku vastupanuvõimet taastada.

Samuti on nahale hea argaaniaõli, mille komedoone tekitav näit on samuti 0. See sisaldab E-vitamiini, mis taastab nahka, vähendab põletikku ja on tuntud seentevastase toime poolest.
Lisaks nimetatutele on nahale hea ka šeavõi, mis niisutab suurepäraselt ja stimuleerib kollegeeni tootmist nahas.

Allikas: Marie Claire