Ei, me ei ole õlide vastased – pärast dušši on oma keha poputamine õliga üks parimaid asju. Kui asi puudutab aga näoõlisid, võib Eckeli jutus aga iva olla. Mõnede naiste näonahale ei meeldi õlid üldse ning teatud juhtudel näeb näonahk oluliselt parem välja, kui eelistatakse võimalikult kerget toodet.

Kõigepealt, et mõista, miks Eckel soovitab sul loovutada kõik kodus olevad näoõlid „kellelegi, keda sa ei salli“, pead õppima tundma kehale omaseid õlisid ja nende eesmärki. Kaua aega tagasi, kui sa alles ema kõhus kasvasid, mängis õli sinu arengus suurt rolli. Üheksa kuu jooksul, mil laps vesises keskkonnas areneb, aitab just õli ennetada väga õrna naha koorumist ja pragunemist. „Niipea, kui laps sünnib, lülituvad need õlitootmise mehhanismid välja,“ selgitab Eckel. „Sellest hetkest kuni kümnenda eluaastani ei ole inimese nahal mingisugust õli ega üleliigset rasu. Vaadake vaid väikelapse nahka – sellel ei paista kunagi silma ükski suurenenud poor, akne, rosaatsea või pigmenteerumine. See on terve naha definitsioon.“

Esimesi nahaprobleeme hakkame märkama puberteedieas. „Rasunäärmed muutuvad erksamaks ja hakkavad testosterooni mõjul õli tootma. Sel ajal tulevadki ilmsiks võimalikud nahamured: akne, rosaatsea, ummistunud poorid ja naha pinna kahjustuse. Õli on päikese järel kõige hullem naha kahjustaja. See tekitab põletikku, muudab naha nõrgemaks ja põhjustab naha tundlikkust ning kuivust. Liiga suures koguses õli häirib naha kaitsefunktsiooni,“ selgitas Eckel.

Nii keha enda toodetud õli kui poestleitavad nahaõlid tekitavad põletikku, väidab doktor. Naha kõige pealmine kiht on justkui kaitsekilp, mis ei lase allergeenidel naha sisse tungida ega niiskusel kaduda. Mõtle sellest kui telliskivieinast. „Keratinotsüüdid on kui suured kivid ning nende vahel on aine, mis neid koos hoiab, luued tugeva kaitse,“ selgitas Eckel. „Naha mõistes on see „vaheaine“ loodud veest, rasust ja õlist ning proteiinist. Nende vahekord on võrdne ja tasakaalus. Kui sa aga kannad nahale lisaõli, nihkub see tasakaal paigast. Piltlikult tekivad nahasse augud. Kaitsekiht muutub nõrgemaks, allergeenid saavad sellele ligi ning niiskus hakkab kaduma.“

Pikka aega on levinud arusaam, et kui sul on rasune ja probleemne nahk, peaksid sellele kandma õli ning see vähendab naha enda rasu tootmist. Eckel ei ole selle väitega aga nõus. „Selliste nahahaiguste puhul nagu akne ja rosaatsea, on nahal liiga palju õli. Aknet ja rosaatsead ravitakse aga pigem meetodil, mis neid nahailminguid kuivatab ning rasu eemaldab.“

Kui sa näoõlisid enam ei kasuta, võivad kasuteguriteks olla ühtlasem ja säravam jume, vähenenud poorid ning ka vistrikud ei teki enam nii kergelt. Kui plaanid õlist loobumist proovida, soovitab doktor järgmist plaani.

Puhasta nägu kaks korda päevas

Kui õli ja kahjulikud väliskeskkonna mõjud kokku saavad, tekib nahal põletikule vastuvõtlik kiht, mille tagajärjeks on katastroof. Püüa nahale tekkinud rasu, kunstlikud õlid ja saastatus nahalt nii hommikuti kui õhtuti korralikult eemaldada. Kasuta toodet, mis sisaldab 2 % salitsüülhapet. See suudab üleliigse õli efektiivselt eemaldada.

Koori nahka

Surnud naharakud eemalduvad naha pealmiselt kihilt loomulikult iga kuue nädala järel. Mida vanemaks sa saad, seda aeglasemaks see protsess muutub. Nahale kogunevad surnud naharakud, mis muudavad jume tuhmiks. Kui sa neid surnud rakke ei eemalda, hakkab poorides rasu ummistuma ning tekivad põletikukolded. Ajaga kahjustab õli naha elastsust ning tulemuseks on püsivalt suured poorid.

Kanna päeva- ja päikesekaitsekreemi

Nahahooldustooted peaksid sinu nahale pakkuma vaid seda, mida nahk tõeliselt vajab ja endasse imada suudab. Kõik muu jääb lihtsalt naha pinnale, ummistab poore ning kahjustab naha loomulikku kaitsekihti. Otsi sellised koostisosi: keramiidid, skvaleen ja triglütseriidid. Need ained tunduvad nahal siidised ja pehmed, kuid mitte rasused.

Kasuta retinooli sisaldavaid hooldustooteid

Retinool on nahahoolduses üks imelisemaid koostisosi. Sulge silmad ja nimeta, mis võrdub sinu jaoks veatu näonahaga. Retinool teeb seda kõike! See eemaldab surnud naharakud, parandab naha kaitsevõimet ning vähendab ka üleliigset rasu tootmist.

Allikas: Byrdie