“Rõivas, see kehale kõige lähemal olev argine tarbeese, on määrava rolliga inimese tervisliku seisundi, liikumisvabaduse, turvalisuse, üldise meeleolu ning füüsilise võimekuse vallas. Sealjuures aga olles vahetumad objektid inimese sise- ja välismaailma vahel, rõivad ning aksessuaarid räägivad inimese kohta oma sõnadeta loo, on sillaks sisemaailma ja välise vahel,” mõtestab etenduse produtsent Piret Mägi.

“Riietus on ühelt poolt funktsionaalne vahend, teisalt aga personaalne täiendus tervikule. Disainitud rõivas on ese, mis on olukorda täiendav, väärtust loov ja keskkonda sobituv. Olgu selleks kas töine päev või väljapeetud tähistamine. Riided on mängulisteks vahenditeks isiksuse esiletoomiseks ja sealjuures väärt kaaslasteks elulistel hetkedel. Need on rõivad, mis kestavad, mida on väärt parandada ja pärandada. Need on rõivad, mis otsivad parimaid võimalusi tehnoloogias, valmimise protsessis ning taotlevad kvaliteeti igas oma detailis.”

Etenduse keskmes oli sõnum, et rõivas on mõeldud nii iluks kui ka praktiliseks eluks.

Woolishi põhjamaiselt villased rõivad meestele on need, mis oma praktilisuse ja naturaalse materjali poolest siinse kliimaga hästi kohanevad ning riidekapi baasmudeliteks võiks tituleerida. Aastast 1928 perefirmana toiminud bränd jätkab seniste pikaajaliste kogemuste ja oskuste kaasaajastamist tänapäevase kliendi ootustele ja majandusmudelitele kohandades. Sealjuures on plaan säilitada toomistsehh Viljandis. Ning juba õige pea avatakse esindusstuudio Tallinnas Baltika Kvartalis.


Foto: Jaana Süld


Foto: Jaana Süld

Ivo Nikkolo püüdlus luua garderoobi ajatuid klassikuid ning väljapeetud urbanism tõid lavale eksklusiivmudelid, mis lähtusid põhimõttest „vähem, aga väärtuslikum”. Klassikaliste rõivaste peitmisega mänguliselt stiliseeritud komplektidesse väljendasid disainerite Britta Laumetsa ja Eve Hansoni nägemust võimaluste rohkusest baasrõivaste kasutamisel. Laumets pidas vaatemängu tugevuseks väljapeetud etenduse otsekui zen-kulgemist, et oli antud aega vaadelda ja kaasa mõelda püünel kõndiva loominguga ning disainerite fantaasia-rännakutega.


Foto: Marianne Ubaleht

Diskreetse luksuse stiilis rõivaid pakkuva brändi Amanjeda omanik ning disainer Katrin Kuldma lisas kokkuvõtvalt: “Kui on head rõivad, siis talv ja külm on tore ja ilus”. Nõnda on esiti purjetamisrõivaste jaoks loodud ilmastikukindlad ja kõrgtehnoloogilise membraantöötlusega villakangad saanud stiilsed mustrid ja Amanjeda kollektsiooni jaoks on neist loodud pakaselise ilma jaoks praktilised ülerõivad.


Foto: Kadi Kerner


Foto: Kadi Kerner