Viga: unustad, kui oluline on see, mida sööd. Kõik teavad, et magusad toidud ja joogid tekitavad hambakattu ja kaariest. Hammaste tervise seisukohast on ülioluline süüa piisavalt kaltsiumi ja fosforit sisaldavaid toiduaineid: piimatooteid, kala, ube, koorega puu- ja köögivilju, pähkleid ning läätsi.

Viga: piirdud vaid hammaste harjamisega. Ükskõik kui hoolikalt sa ka hambaid ei harjaks, osa eemaldamist vajavast mustusest juba niisama lihtsalt hammastelt ei eemaldu. Hambaniit ja suuvesi on korraliku suuhügieeni lahutamatud osad.

Viga: sa ei pööra igemetele üldse tähelepanu. Masseeri iga kord, kui hambaid pesed, harjaga õrnalt ka igemeid. Võid neid ringikujuliste liigutustega ka sõrmega masseerida – nii elavdad igemete verevarustust. Kui märkad, et igemed veritsevad ja see pole vaid ühekordne vigastus, pane kindlasti hambaarsti juurde aeg kinni.

Viga: sa ei lase regulaarselt hambakivi eemaldada. Külasta hambahügienisti vähemalt korra aastas ja lase hambaid põhjalikult puhastada.

Viga: arvad, et oled hambaklambrite jaoks liiga vana. Ortodontidel on tegelikult patsiente igas vanuses – ilusa naeratuse saamiseks ei olda kunagi liiga vana! Pealegi on tänapäeval olemas ka pea nähtamatuid hambaklambreid, mis on kõrvalistele pilkudele vaevu märgatavad.

Viga: kasutad söömiseks vaid ühte suupoolt. Oled harjunud kasutama söömiseks vaid ühte suupoolt? Tea, et sinu hammaste tervisele ja suule see kasuks ei tule – kuna kasutad ühe näopoole lihaseid pidevalt rohkem, võib see isegi nähtava asümmeetria tekitada. Süües võta alati endale aega.

Viga: sa ei õpeta oma lapsele, kuidas õigesti hambaid pesta. Paljud lapsevanemad arvavad, et kuna piimahambad on ajutised, pole vaja nende eest korralikult hoolitseda. Vale puha! Lisaks omandab laps just selles eas harjumused kogu eluks. Jälgi ka, et laps kasutaks sobivat harja ja pastat – kui poodide lai kaubavalik võtab silme eest kirjuks, küsi kindlasti nõu hambaarstilt.

Allikas: Bright Side