PILLE KANNELMÄE, Merimetsa tervisekeskuse apteegi juhataja
Seljavalu on vahel tundnud ligikaudu 90% inimestest. Tihtipeale on valu põhjustajaks seljalihaste spasm, mida rahvakeeli nimetatakse selja äratõmbamiseks või äratõstmiseks. Seljavalu tekib mõnikord ka pärast pikka istumist või harjumatut nimmepiirkonda koormavat tööd. Valu seljas võib kiirguda näiteks jalgadesse. Pärast emotsionaalseid üleelamisi või vaimselt pingerikkal perioodil võib vaevata valu kaela- ja kuklapiirkonnas.
Korduvate või järsult alanud tugevate seljavalude korral tuleks nõu pidada arstiga.
Valu ei ole mõtet kannatada, abi pakuvad nii apteegi käsimüügi sissevõetavad valuvaigistid kui ka valutavale piirkonnale määritavad preparaadid. Tugevama valu ja põletiku korral on otstarbekas kasutada mõlemat moodust koos. Lisaabi võib saada ka soojast vannist või saunaskäigust.
Lamamine enamasti ei soodusta seljavalu paranemist, hoopis tõhusam on jätkata harjumuspärast liikumist ja igapäevaseid tegemisi ning tugevdada selja- ja kõhulihaseid.
 
RADIKULIIDIVÖÖ
Selga fikseeriv ja soojas hoidev vöö välitingimustes töötajale (eri suuruses).
Hind: 53.-
 
OLFENI PLAASTRID
Valu ja põletikku leevendavad plaastrid.
Hind: 63.60
 
PIPRAPLAASTRID
Nahka ärritava, verevarustust parandava ja valuvastase toimega plaastrid.
Hind: 12.-
 
BODY HEATI KEHASOOJENDAJA
Isekleepuv otse rõivastele paigaldatav keha soojendav padjake vereringe parandamiseks ja valu vähendamiseks.
Hind: 12.-
 
CAPSICAM
Tugevalt soojendava efektiga valu leevendav salv.
Hind: 48.40
 
FINALGON SALV
Tugevalt soojendava efektiga valu leevendav salv.
Hind: 45.50
 
OLFENI ROLL-ON
Kergesti kasutatav põletikuvastane ja valu vaigistav preparaat.
Hind: 67.-
 
TRAUMEEL
Valu ja põletikku leevendav homöopaatiline salv.
Hind: 74.-
 
20% VAREMEROHUSALV
E-vitamiini ja mesilasvahaga varemerohusalv tugiaparaadi vaevuste vähendamiseks.
Hind: 58.-
 
DICLACI 1% GEEL
Reumavastane ja valu vaigistav geel.
Hind: 58.-
 
MÄGIMÄNNI AKTIIVNE GEEL
Nahka ergutav ja verevarustust parandav geel.
Hind: 69.-
 
FASTUM GEL
Põletiku- ja valuvastane geel.
Hind: 69.80
 
IBUMETINI 5% GEEL
Põletiku- ja valuvastane geel.
Hind: 49.50
 
SOFJA KARURASVAKREEM
Valu vaigistav ja põletikuvastane looduslikest preparaatidest ihukreem.
Hind: 49.-
 
DEEP RELIEF GEL
Kahe toimega geel reumaatiliste vaevuste leevendamiseks.
Hind: 65.20
 
FELORAN GEL
Valu ja põletikku vähendav geel.
Hind: 36.-
 
PIPRATINKTUUR
Tinktuur liigese- ja lihasevalude leevendamiseks.
Hind: 15.-
 
BIO-GLUCOSAMINE PLUS
Tabletid, mis aitavad taastada liigesekõhre (kaasa arvatud selgroo) struktuuri.
Hind: 217.-
 
ASA-GRINDEKS
Atsetüülsalitsüülhapet sisaldavad valu ja põletikku vaigistavad tabletid.
Hind: 22.-
 
SOLPADEINE
Paratsetamoolil põhinevad kiiretoimelised valu ja põletikku leevendavad tabletid.
Hind: 47.-
 
IBUMAX
Ibuprofeeniga valu- ja põletikuvastased tabletid.
Hind: 22.-
 
JUTA MÖLDER, bioloog
Seljavalul võib olla erinevaid põhjusi, seetõttu tuleb õige ravi saamiseks arstiga nõu pidada. Taimeravil on toetav osa: seljavalu leevendavatel taimedel on põletiku- ja reumavastane ning valu vaigistav mõju. Nad ergutavad kuseeritust, soodustavad ainevahetust ja soolade kehast väljutamist. Kõiki rahvameditsiinivahendeid korraga pole soovitatav proovida, tuleb enda jaoks tõhusam ja käepärasem leida.
Ka saun on seljale hea. Vihtle kase-, kõrvenõgese- või kadakavihaga. Pane kevadised värskelt korjatud kaselehed saunas nõusse raskuse alla ja lase neil soojeneda. Aseta soojad lehed haigele kohale. Ööseks võid seljale siduda värskeid kapsalehti või hõõruda valutavale piirkonnale purustatud mädarõigast.
Seljavaluperioodil võta iga päev sisse riisiterasuurune tükike mumiot ehk mägipalsamit ning joo vett peale. Tee nii 10 päeva järjest. Lahusta tükike mumiot vees ja määri valu tegevale alale seljal.
Hobukastanitinktuur: tinktuuriks sobivad nii hobukastanimunad kui ka -õied. Vala õitele või viljadele peale viin, nii et need oleksid kaetud. Lase kaks nädalat tõmmata. Määri haiget selga tinktuuriga mitu korda päevas. Kata ravitsetud ala soojalt.
Taimeplaaster: võta värske varemerohu suur leht ja pane selle kare pind vastu seljanahka, jäta ööseks peale. Eelnevalt määri nahk liigse ärrituse vältimiseks kergelt taimeõliga sisse. Seo soojalt. Hommikuks on leht päris kuivanud. Kui oled niimoodi toiminud mõned ööd, saad abi. Valutav selg ei tohi ravikuuri vältel külma ja tuult saada.
Valu ja põletikku leevendavaks plaastriks sobib ka värske üheksavägise leht. Aseta see seljale, pehme viltjas lehepool vastu nahka. Sama toime on ka paiselehel: pane pealmine lehepind vastu nahka ja seo soojalt kinni.
Varemerohutinktuur: seljavalude korral korja aastaringseks tarvitamiseks  varemerohujuuri. Kaeva need välja varakevadel või hilissügisel. Juured on suured ja mustjaspruunid, seest valged. Pese rohkes vees, tükelda ja kuivata soojas, kuid mitte üle 40 kraadi juures. Säilita paberkotis.
Pane peotäis kuivatatud juuretükke purki ja vala peale viina. Hoia kaks nädalat toasoojas ja tinktuur ongi valmis. Sellest on abi nii valutava selja kui ka verevalumite korral.
Okkamähis: keeda paari peotäit kuuse- või männiokkaid pool tundi, laota soojalt valutavale kohale ja seo rätikuga kinni. Hoia öö läbi seljal.
Taimevann: taimevannideks sobivad salvei, nõmm-liivatee, kummel, kaeraterad või -õied, kadaka-, kuuse- või männiokkad, kanarbik, kaselehed. Võta liitri kuuma vee kohta suur peotäis ürte ning keeda pool tundi. Kurna ja vala vannivette. Tee sooja vanni iga päev või üle päeva. Ravikuur kestab 10 päeva. Mõne nädala pärast korda kuuri. Vanni järel ära ennast puhta veega loputa, mähi end sooja rätiku sisse ja lase nahal ise ära kuivada. Ära pärast vanni külmeta.