1. Aitab mürke kehast välja viia:
Spargel sisaldab umbes 288 mg kaaliumit tassi kohta, mis aitab kõhurasva kogust vähendada. Lisaks sisaldab spargel rikkalikult valke, rauda, seleeni, naatriumit, fosforit, foolhapet ja vitamiine. Selle tarbimine aitab puhastada seedeteid ning taim ise ei sisalda rasvu, kusjuures üks tassitäis sparglit annab keskmiselt 40 kalorit.

2. Aeglustab vananemist:
Eelpool mainitud kaalium, vitamiin A ja foolhape, mis aitavad kõik kaasa nooruslikuma välimuse säilitamisel. Samuti sisaldab spargel aminohapet glutatioon, mis on suurepärane antioksüdant. See ühend, teise nimega GSH, aitab kaitsta rakke erinevate mürkide eest.

3. Mõjub ka afrodisiakumina:
Spargli kuju poolest peetakse köögivilja ka psühholoogiliseks afrodisiakumiks. Näiteks prantsuse keeles on spargel asperge, mis slängis tähistab meessuguelundit.

4. Aitab ära hoida vähiteket:
Foolhape, mida sparglis on küllaga, on ühend, mis on tähtis vähivastase kaitsena. Foolhapet leidub palju rohelistes lehttaimedes ja tsitruselistes.

5. Vähendab valu ja põletikku:
Ka siinkohal on tähtis foolhape, mis aitab leevendada valu või põletikke, nagu seedeteede põletik. Sparglis olevad ühendid aitavad ravida neerukive või ära hoida nende teket.

6. Aitab ära hoida osteoporoosi ja osteoartriiti:
Mõningad uurimused on näidanud, et neid haiguseid aitab ära hoida vitamiin K, mida sparglis leidub omajagu. K-vitamiin aitab kaasa luude kasvamisel ja paranemisel. Sparglit on nimetatud kõige paremaks K-vitamiini allikaks.

7. Vähendab südamehaiguste tekke võimalikkust:
Foolhape aitab vähendada südamehaiguste teket.

8. Aitab ära hoida sünnidefekte:
Piisav foolhappe tarbimine on väga tähtis nendele naistele, kes kavatsevad rasedaks jääda või ootavad last. Kui kehas pole piisavalt foolhapet, on suurem tõenäosus, et lapsel tekib selgroo- või närvikanalidefekt. Foolhape võib aidata ka ära hoida enneaegset sünnitust.

Allikas: BkCreative