„Lisaks erinevatele toiduainetele ning jookidele mõjutavad hambaemaili värvust ka vanus ning näiteks ravimid, mida võetakse. Kuna vananemist ei saa pidurdada ja ravimite võtmine on üldjuhul vältimatu, saavad inimesed oma hammaste eest hoolt kanda tervisesõbralikke toiduvalikuid tehes," selgitab Eesti Hambaarstide Liidu president Marek Vink.

Soja kaste - Hammastele ei jäta jälgi üksnes tumedat tooni joogid, vaid ka toiduained. Pea meeles – kõik toiduained, mis jätavad plekke riietele, teevad sama ka hammastega. Näiteks soja kastmes sisalduv pigment on sedavõrd intensiivne, et selle tarbimise järel tasub hambad koheselt ära pesta.

Balsamico kaste - Balsamico kaste on levinud lisand salatites, mille happelisus avab hambaemaili poorid ja võimaldab hambaid seeläbi toonida. Balsamico kastmel on intensiivne pigment, mis toonib hambaid sama palju kui punane vein. Võimalusel asenda see kastmetes alati sidruniga, mis ei ole nii agressiivne.

Tomatipasta ja –mahl - Pastaroog tomatikastmega on lihtne ja maitsev, kuid määrib sinu hambaid. Kaitse oma hambaid ning lisa tomatipastat kasutades roale alati spinatilehti või brokkolit, mis vähendavad punase suutäie toonivat efekti.

Punane peet -  Armastatud kodumaine köögivili pakatab tervislikkusest, kuid peeti ülemäära sageli süües teed oma valgetele hammastele karuteene – iseäranis juhul, kui tarbid seda mahlana. Kahju vähendamiseks loputa alati suud mineraalveega ning peedimahla juues kasuta kõrt, mis minimeerib joogi ja hammaste kokkupuudet.

Tumedad marjad - Mustikad, arooniad, kirsid ja muud tumedat tooni marjad on küll tervisele kasulikud, ent säravvalge naeratuse tagamiseks tasub nende tarbimisega mitte liialdada ning hoida suu loputamiseks pudel vett käepärast.

Värvilised kommid - Rusikareegel - kui lemmikmaius muudab sinu keele tooni, on sellel sama mõju ka hammastele. Kommid ning muud erksavärvilised maiused ei kahjusta hambaid üksnes kõrge suhkrusisalduse tõttu, vaid ka seetõttu, et need viibivad suus pikka aega.

Must tee - Mida tumedam on jook, seda enam jälgi see meie hammastele jätab. Must tee on küll kasulik, ent valgete hammaste nimel tasub selle tarbimist piirata. Et tee tooniv mõju hambaemailile oleks tagasihoidlikum, tasub kuumale joogile lisada piima. Nii nagu teiste hambaemaili toonivate jookide ning söökide puhul, on ka teed juues hea loputada suud värske veega.