KMI on lühend sõnast kehamassiindeks (inglise keeles body mass index), mis näitab inimese kaalu ja pikkuse suhet. Väljendit kasutatakse rasvumise määramiseks ning südame-veresoonkonna haigustesse haigestumise riski hindamiseks.
Meeste puhul on normaalne rasvasisaldus 10-18% kehakaalust ning naistel 18-25% kehakaalust.
KMI mõõtmine ning selle järgi tervise hindamine ei sobi lastele, rasedatele ning tippsportlastele.

Lihtsalt ja mugavalt saad oma KMI teada SIIT!

KMI väärtused
Alla 19 – alakaal. Kaalu alandamine ei ole tervislikel põhjustel soovitav. Teatud alakaal iseenesest ei ole tervisele ohtlik, kuid kõikide organismile vajalike toitainete puudus võib põhjustada ohtliku terviserikke. Madal KMI võib viidata, et kehakaal on liiga madal. Abiks oleks arsti konsultatsioon, et välja selgitada, kas oleks vajadus kaalus juurde võtta. Madal kehakaal võib nõrgestada keha immuunsüsteemi, mis võib viia tervise halvenemiseni ja haigusteni nagu menstruaaltsükli ärajäämine, luude hõrenemine, alatoitumus ja muud seisundid. Mida madalam on KMI, seda suuremaks muutuvad eelnimetatud ohud.

19-24,9 – normaalkaal. Meditsiinilisi põhjuseid kaalu alandamiseks ei ole. Sellesse KMI vahemikku jäävate inimeste kehakaal on ideaalne, mida seostatakse pikema elueaga, tervemalt elatud aastate ja väiksema haiguste esinemise riskiga.

25-29,9 – ülekaal. Sul on oht haigestuda ülekaalust põhjustatud haigustesse nagu diabeet ning südame-veresoonkonna haigused. Sellesse vahemikku jäävat KMI-d peetakse ülekaalu indikaatoriks ja kasulik oleks sobiva tervisliku kaalulangetamise meetodi (nt. tasakaalustatud toitumine ja sagedasem liikumine) leidmine. Inimesed, kes on ülekaalulised, on rohkem ohustatud erinevate haiguste poolt. Mida kõrgem KMI, seda suurem on oht tervisehädadele. Hiljutised uuringud on näidanud kõrgenenud vererõhu, diabeedi ja südamehaiguste seost kõrgema KMI-ga.

Üle 30 – 34,9 rasvumine. Inimesed, kelle KMI on vahemikus 30 – 34,9 on füüsiliselt ebaterves seisundis, mis asetab nad tõsiste haiguste ohtu nagu südamehaigused, diabeet, kõrge vererõhk, sapipõie probleemid ja teatud vähivormid. Seda eriti juhul, kui ka vööümbermõõt ületab soovitust (naistel alla 88 cm, meestel alla 102 cm). Nendele inimestele oleks väga kasulik elustiili muutmine. Ideaalselt tuleks pöörduda arsti poole ja võta kaalutlusele kehakaalu vähendamine 5-10%. Selline kaalu vähendamine toob endaga kaasa olulised positiivsed muutused tervises.

Tähelepanek
Saadud tulemused ei ole alati õiged, sest suure lihasmassiga sportlastel on KMI normist suurem, kuid ülekaalulised nad ei ole.
Võimalikuks ülekaalu näitajaks on ka vööümbermõõt. Naistel peaks see jääma alla 88 cm, meestel alla 102 cm. Vöö- ja puusaümbermõõdu suhte järgi loetakse rasvumiseks, kui see suhe meestel ületab 1 ja naistel 0,8. Näide: naise vööümbermõõt on 80 cm ja puusaümbermõõt 95 cm. Ainult vööümbermõõtu vaadates jääb ta soovituste piiridesse, kuid vaadates suhet 80/95 = 0,84, on tal oht ülekaalulisusele.