1. Vürtsikas toit

Üldreegli kohaselt peab ärkama unenäo nägemisest viie minuti jooksul, et see meelde jääks. Kõik, mis tekitab seedehäireid – vürtsikas toit, juust, suur kõhutäis – paneb öö jooksul rohkem ärkama ja seetõttu suureneb tõenäosus, et mäletad nähtud unenägu. Rahulikumaks uneks söö õhtust vähemalt kaks tundi enne magamaminekut ja vali hilisõhtuseid snäkke hoolega. Kuna kofeiin mõjub samamoodi, tasub kell 14 kohvijoomine lõpetada.

2. Kõhuli magamine

Hiljutisest Journal: Dreamingu uurimusest selgus, et kõhuli magamine on seotud seksikate unenägudega, sealhulgas kuulsustega seksimise ja kinnisidumise nägemisega. Uurijate sõnul võib see olla seotud kõhuli lamades tekkiva hingamisrütmiga. Säärastest unenägudest vabanemiseks – või nende saavutamiseks – võib piisata magamisasendi muutmisest.

3. B6-vitamiin

B6-vitamiini võtmise mõju kirgaste unenägude (st nende, mille ajal inimene on teadlik, et näeb und) nägemisele pole teaduslikult uuritud, kuid internet on täis lugusid sellest, kuidas vitamiini võtmine neid tekitab. Dr Barretti meelest on see loogiline: „B6 aitab kehal muuta teatud söödud aminohappeid neurotransmitteriteks, mis mõjutavad meie unenägusid." Kirgastest unenägudest vabanemiseks tasuks B6-vitamiini tablettide võtmine lõpetada. Nende saavutamiseks võib proovida B6-vitamiini võtta – aga mitte üle päevanormi.

4. Antidepressandid

REM-uni on unetsükli viimane osa, mil nähakse unenägusid. On täheldatud, et antidepressandid, eriti SSRI-d ehk selektiivsed serotoniini tagasihaarde inhibiitorid muudavad REM-une perioodid intensiivsemaks. „Lisaks on enamiku patsientide kõrvalnähuks rohkem õudusunenägusid," selgitab dr Barrett. Kui tarvitad antidepressante ja õudusunenäod teevad liiga, siis aruta arstiga, kas saaksid oma ravimit teise sarnase vastu vahetada. Dr Barretti sõnul mõjuvad need iga inimese ajule erimoodi.

5. Suitsetamisest loobumine

Suitsetamisest loobumisega kaasnevad sageli elavamad unenäod. Dr Patrick McNamara Bostoni ülikooli arstiteaduskonnast kinnitab, et nikotiinist võõrutamisega kaasneb ajutegevuse kasv, mis võib tekitada rohkem unenägusid. Tema nõuanne on see lihtsalt ära kannatada, sest aja jooksul rahunevad seda põhjustavad neuronid maha.

6. Tühja kõhuga magama minemine

Madal veresuhkur võib sind öösel üles ajada ja seetõttu võib rohkem unenägusid meelde jääda – ning need unenäod on tihtipeale isuäratavast söögist. Õnneks on sellele lihtne lahendus: öine snäkk, mis koosneb banaanist ja klaasitäiest väherasvasest piimast. See ei täida üksnes kõhtu ja ole tervislik, vaid sisaldab lisaks trüptofaani, aminohapet, mis teeb pärast sööki uniseks.