1. Oled kogu aeg kurnatud.

Võimalik süüdlane: rauavaegus. See võib muuta su jõuetuks: keha ei ole võimeline tootma piisavalt palju punaseid vereliblesid, mis transpordivad hapnikku ja annavad seega energiat. Seetõttu on aneemia ehk kehvveresuse üheks peamiseks sümptomiks väsimus.

Lahendus: Söö rauarikkaid toiduaineid nagu liha, mereande, ubasid, herneid, spinatit. Kui kardad, et sul võib olla rauavaegus, mine arsti juurde vere hemoglobiini taset mõõtma.

2. Oled väga tujukas.

Võimalik süüdlane: Äkki ei tarbi sa piisavalt kaloreid. Selleks, et sul oleks piisavalt energiat ja normaalne veresuhkru tase – mõlemad mõjuvad hästi nii füüsisele kui tujule – tuleb süüa piisavalt kaloreid. Nii et ekstreemsed dieedid pole hea mõte.

Lahendus: Terve naine peab saama päevas vähemalt 1200 kalorit. Kui oled füüsiliselt aktiivne ja soovid kehakaalu stabiilsena hoida, püüa tarbida 1500–1800 kalorit, kui tahad aga alla võtta, siis olgu see arv 1400 kandis.

3. Kõht on kinni.

Võimalik süüdlane: Su toidus on liiga vähe kiudaineid. Tavaliselt on kõhukinnisuse põhjuseks just nende puudus.

Lahendus: Söö kiudainerikkaid toiduaineid nagu teraviljatooteid, ubasid, herneid, läätsi, tsitrusvilju, õunu, pirne, maasikaid, vaarikaid, avokaadot ja brokolit. Alla-50aastastel naistel soovitatakse tarbida 25 grammi kiudaineid päevas.

4. Oled õnnetu – ja arvad, et sul võib olla depressioon.

Võimalik süüdlane: süsivesikute vähesus. Vähene süsivesikute tarbimine võib küll kaalu alandada, aga see võib põhjustada ka serotoniini ehk õnnehormooni taseme langust ja viia lausa depressioonini.

Lahendus: Kui pead dieeti, milles tarbid minimaalselt süsivesikuid, on oluline need vähesed süsivesikud päeva peale ära jagada, et veresuhkru tase ja tuju järsult ei langeks. Kuid kõige parem lahendus on süsivesikute hulka toidus aeglaselt suurendada. Vali kasulikud süsivesikud: täisteraleivaga võileib hommikusöögiks, õun vahepalaks, pruun riis lõunasöögi kõrvale jne. Kui leiad, et sul võib esineda depressiooni sümptomeid, siis mine igaks juhuks muidugi arsti juurde.

5. Duši äravoolu koguneb palju juuksekarvu.

Võimalik süüdlane: Toitained pole tasakaalus. Asendamatud toitained nagu valgud, raud, E-vitamiin, magneesium, seleen ja vask pole esmatähtsad ainult hea tervise, vaid ka tervete juuste jaoks.

Lahendus: Alusta sellest, et lisa oma menüüsse rohkem puu- ja köögivilju. Pööra palju tähelepanu ka valkudele (headeks allikateks on liha, kala, pähklid, muna jne). Juuksed koosnevadki ju peamiselt valkudest. Ja ära unusta rauarikkaid toite! Ka rauavaegus põhjustab juuste väljalangemist.

Allikas: Women’s Health