1. Su armuelu.

Kui su suhe ei toimi praeguses kaalus olles, ei lähe asi ka kilode kadudes paremaks – vaid võib minna hoopis hullemaks. „On väga levinud olukord, kus inimene muutub armukadedaks ja solvunuks, kui ta kaaslane muudab toitumist ja hakkab enda eest rohkem hoolitsema,“ räägib Katz. „Ta võib hakata mõtlema, et nüüd, kui näed parem välja, tahad ka enda kõrvale kedagi, kes näeb parem välja.“ Selle reaktsiooni ära hoidmiseks on parim partnerile ausalt oma eesmärkidest rääkida, et ta ei muretseks. Kuid kui ta armukadedus ja ebakindlus on niigi probleemiks, siis võib olla parem temast enne lahku minna, kui võtad ette suure elustiilimuutuse.

2. Su töö.

Kandideeri unistuste ametikohale kohe praegu, mitte 10 kaotatud kilo pärast. „Mõni inimene tunneb, et ei suuda endast professionaalselt head muljet jätta, kui ei tunne end oma kehas hästi,“ ütleb Katz. See pole hea mõtteviis. „Kandideeri uuele kohale või küsi ametikõrgendust kohemaid. Elu ootele panemine tähendab lihtsalt seda, et lased võimalusi raisku.“ Mõtteviisi muutmiseks pead õpetama oma aju endast lugu pidama. Proovi korrutada endale positiivseid mõtteteri ja mantraid iga kord, kui ebakindlus ligi hiilib.

3. Depressioon ja ärevushäire.

„Paljud usuvad, et depressioon ja ülekaalulisus käivad käsikäes,“ räägib Katz. Eeldatakse, et kui kaalus alla võtta, muutub enesetunne automaatselt paremaks. Nii see ei käi. „Tavaliselt tuleb depressioon peale hooti ja kaalunumbriga pole sel mingit seost,“ seletab ta. Kui võitled praegu depressiooniga, ei muuda kaalukaotus midagi – ja see võib olla rusuv avastus. Kui arvad, et sul võib olla meeleoluhäire, siis otsi abi psühholoogilt.

4. Su enesehinnang.

Kilode kadumine võib ego tõeliselt tugevdada, aga see ei muuda su suhtumist iseendasse. „Kaalulangetusprojekti tuleb alustada õige suhtumisega,“ ütleb Katz. Enesehinnangut parandab professionaalsete ja isiklike eesmärkide poole püüdlemine. Lisaks soovitab Katz hakata elus muid väikseid, ent positiivseid muutusi ellu viima, näiteks kujunda korter ümber või mine ammu plaanitud reisile. 

5. Su suhtumine toitu.

Isegi kui järgid toitumiskava ja käid regulaarselt trennis, võib pikaajalist kaalukaotust takistada emotsionaalne liigsöömine, kui sa pole õppinud seda vältima. „Keskendu sellest harjumusest vabanemisele, mitte dieedipidamisele endale,“ õpetab Katz. Sellele kulub aega, vaeva ja see on omajagu ebamugav. Kui sul on raske, siis leia terapeut, kes sind aitab. 

Allikas: Women's Health