Dieet ei aita loomulikku kaalu saavutada. Kui sa ei õpi toime tulema oma tunnetega, mille pärast üldse toidu poole pöördud, jõuad alati oma vana kaalu juurde tagasi.

Leia üles hea oma elus. Inimesed on tihti rahulolematud ning püüavad seda tunnet peletada. Mida rohkem näed oma elus head, seda vähem tunned vajadust tühimikku toiduga täita. Aidata võib selline harjutus: istu paar korda päevas maha ja mõtle viiele asjale, mis on sinu elus praegu hästi. Isegi kõige väiksemad asjad aitavad mõista, et sul pole põhjust nuriseda!

Vaigista oma sisemine kriitik. Kaaluprobleemi lahendamiseks pead teadma, kuidas ja millal süüa, kuid pead ka analüüsima, kuidas suhtud endasse ajal, mil sa ei söö. Mida kriitilisem enda vastu oled, seda suurema tõenäosusega lohutad end toiduga. Hinnangud “ma olen rumal”, “ma ei õpi kunagi” panevad sind uskuma, et sa polegi paremat väärt. Tervislikum söömine on aga üks viis ennast tunnustada.

Ära karda tundeid. Inimesed arvavad, et peavad alatasa õnnelikud olema või et halvad tunded on hävituslikud. Tihti on söömine lihtsam kui teemaga tegelemine – toidu reaktsioon ei tee haiget, toit ei jäta sind maha ega õienda vastu. Kui aga tunnete analüüsimise asemel ainult sööd, jääb kaaluprobleem igaveseks püsima.

Ära söö, kui su mõtted on hajevil. Suure osa oma elust keskendume sellele, mida saaks teha või peaks tegema, kuid mitte sellele, mida parasjagu teeme. Kui sööd hajevil olles, sööd liiga palju. Minu laagrites keskendudes söövad inimesed vähem ning avastavad mõnikord, et on seni tarbinud paljusid toite, mis neile tegelikult ei meeldigi.

Täismahus artikkel ilmus esmakordselt Anne & Stiili 2015. aasta juuninumbris.