Tea, mida loomulik kehakaal tähendab. Minu jaoks on see kaal, mille puhul inimene tunneb end hästi ja tervena. See ei väljendu keha rasvaprotsendis või mingis muus numbris. Kui tunned ise end mugavalt, sul on energiat, suudad teha kõike, mida soovid, oledki saavutanud loomuliku kaalu ja peaksid seda hindama.

Tunne ära erinevus info ja teadmiste vahel. Kaalu kontrollimist juhib tihti informatsioon: “söö 80 protsenti ajast seda”, “pea kaks päeva nädalas dieeti”, “hea keha saavutamiseks tuleb teha jõuharjutusi”. See kõik on info, kuid optimaalse kaalu leiad teadmiste abil. Selgita välja, milline osa sellest infost toimib sinu keha ja eluviisi puhul.

Liiguta end iga päev mingil moel. Isegi kui sa ei tõsta iial jalga jõusaali, on igasugune liikumine trenn. Jalutuskäik, lastega mängimine, koeraga jalutamine – mida rohkem seda teed, seda parem. Soovitan proovida joogat – see võib aidata keha vajadusi mõista ja end oma nahas mugavamalt tunda.

Õpi trennitegemise kunsti. Igaüks võib joosta või hantlit tõsta, kuid kunst peitub tasakaalus – et teeksid kõike siis, kui su keha seda vajab. Küsi endalt, mida sel päeval trennilt soovid – kas vajad energiat või püüad pead mõtetest puhastada? Ka siis, kui tunned, et ei taha trenni minna, küsi endalt, miks. Kas vajad tõesti puhkust või oled lihtsalt laisk? Tulemuste saavutamiseks on oluline võtta iga päev trennist parim.

Ära söö toite, mis töötavad sulle vastu. Kui sööd toite, mis ei anna toitaineid, vaid täidavad keha keemiaga, või tunned varsti pärast lauast tõusmist puhitusi, väsimust või nälga, töötab toit sulle vastu. Nii ei saavuta su keha iial oma parimat vormi ning loomuliku kaalu leidmine on selle võrra raskem.

Täismahus artikkel ilmus esmakordselt Anne & Stiili 2015. aasta juuninumbris.