Jälgi, et eesmärk oleks realistlik. Mäletan senini, kuidas isa ütles mulle, et ma ei saa kunagi pikaks ja peenikeseks, pidagu ma mis tahes dieete. Nüüd mõistan, kui vabastav selline avastus on. Sa saad saavutada vaid parima füüsilise tulemuse enda kehatüübi jaoks.

Maga hästi. Kehv uni mõjub halvasti näljahormoonidele leptiinile ja greliinile. Pärast rahutut ööd langeb leptiinitase, mis vähendab täiskõhutunnet, ning tõuseb greliinitase, mis ergutab isu. Niisiis on hea uni äärmiselt oluline: magamistuba peab olema vaikne, pime ja jahe, seal ei tohiks olla elektroonikaseadmeid. Enne magamaminekut rahusta end magneesiumirikka soolavanniga – magneesium on oluline mineraalaine lõdvestumiseks ja stressi vähendamiseks.

Võitle stressiga. Stress tekitab kortisooli – hormooni, mille toimel hakkab keha keskosas rasva säilitama. Samuti tekitab see põletikke, mida üha enam seostatakse rasvumisega. Kui oled stressis, on igasugust kaaluprobleemi raskem lahendada. Aitavad teatud toidulisandid ja põletikuvastased toiduained, nagu roheline tee ja kurkum. Head teeb ka resveratrool, mida leidub punastes viinamarjades ja punases veinis.

Tasakaalusta insuliinitase. Midagi süües viid vereringesse insuliinivoo ning insuliin on rasva ladestav hormoon. Kui sööd või näksid midagi päev otsa, saadad pidevalt vereringesse insuliini ja kaalu on raske kaotada. Söö kolm korda päevas ning jäta vahepalad ära. Ka kroomilisandite võtmine võib aidata veresuhkru- ja insuliinitaset tasakaalu viia.

Joo vett. Kui arvame, et oleme näljased, oleme tihti tegelikult hoopis janused. Joo vett või söö rohkem puu- ja juurvilju! Soovitus vett juua on lihtne nõuanne, mis on aidanud paljusid minu kliente. Keha näeb vedelikupuudust ohu märgina ning janu tundes aeglustuvad kehas kõik protsessid. Nii ei saavuta sa iial head vormi.

Täismahus artikkel ilmus esmakordselt Anne & Stiili 2015. aasta juuninumbris.