Elektriline hambahari pole kaugeltki uudistoode – laia valikut elektritoitel töötavaid hambaharju pakuvad nii tehnikakauplused kui suuremad toidupoed. Seetõttu on nii hambaarstide kui tehnikamüüjate hinnangul üha rohkem inimesi, kes kasutavad hammaste hoolitsemisel just elektroonilist hambaharja.

Experti tehnikakaupluste turundusjuht Joonas Kulli märkis lausa, et võrreldes eelmise aasta sama perioodiga on elektriliste hambaharjade müük kasvanud nende kauplustes 40%. “Rohkem ostetakse täiskasvanutele mõeldud hambaharju, millel on ka suurem valik. Küll aga on näha ka lastele mõeldud harjade müügi suurenemist,” kirjeldas ta.

Tihti kaheldakse, kas tavalisest hambaharjast kümneid kordi kallim elektriline hambahari puhastab hambaid siis ka paremini. Sakala Hambaravi tegevjuht Hendrik Kiige kinnitas, et puhastab. “Hambaravispetsialistid soovitavad elektrilisi hambaharju rohkem kui tavalisi, sest nende abil saavutatakse palju kergemini korralik harjamistehnika. Paljud kliinilised uuringud on tõestanud, et elektriline hambahari on tavalisest tunduvalt efektiivsem hambakatu eemaldamisel, igemevigastuste ja -ärrituste vähendamisel,” tõi ta esile.

Kiige lisas, et kui käsihambaharjad eemaldavad enamasti kõigest 50% katust hamba siledatel pindadel ning hammaste vahelt veelgi vähem, siis mitmed uuringud on näidanud, et elektrilise hambaharja kasutamisel saavutavad samad inimesed  hambaid pestes katu eemaldamisel tunduvalt paremaid tulemusi. “Elektrilise hambaharjaga eemaldatakse kuni 90% kogu katust, mistõttu gingviidi ehk igemepõletiku oht väheneb ligi 15%,” ütles Kiige ning lisas, et hambaarstid soovitavad seetõttu elektrilisi hambaharju ka lastele, vanuritele või invaliididele, kelle käelised tegevused võivad olla piiratud. Laste puhul pakub elektriline hambahari tema sõnul ka kasvatuslikku efekti – selline hambahari on lapsele huvitav ning mänguline, misläbi peseb laps oma hambaid parema meelega. 

Kui odavama klassi elektrilised hambaharjad maksavad mõnekümne euro ringis, siis tippmudelid isegi enam kui 200 eurot. Joonas Kulli sõnul ostetakse esimeseks elektriliseks hambaharjaks tihti just odavama otsa seadmeid, kuid kui juba kogemus käes, eelistatakse kallima hinnaklassi mudeleid, mis erinevad odavamatest eelkõige funktsionaalsuse poolest. “Kallimatel harjadel saab näiteks reguleerida pesemiskiiruseid ning nendega on enamasti kaasas mitu mugavalt vahetatavat otsikut, tänu millele ei pea igale pereliikmele oma hambaharja ostma,” täpsustas Kulli.

Hendrik Kiige lisas, et kuigi elektrilised hambaharjad on manuaalsetest paremad, pole nad omavahel siiski sarnased, seepärast tasub enne valiku langetamist lasta tehnikamüüjal endale funktsioone seletada ning vajadusel hambaravispetsialisti käest nõu küsida.

“Ostsilleeriv (edasi-tagasi liikuv) pöörleva peaga hambahari on katu eemaldamisel üldiselt efektiivsem ning ärritab vähem igemeid kui ühes suunas pöörleva või vibreeriva peaga hambahari. Samuti on müügil ultrahelihambaharjad, mille puhul harjased liiguvad väga kõrge sagedusega, tehes umbes 30 000 - 40 000 liigutust minutis. Võrdluseks olgu öeldud, et inimene teeb harjates keskmiselt 300 harjamisliigutust minutis, seega soovitusliku kahe minuti jooksul umbes 600 liigutust,” kirjeldas Kiige hambaharjade erinevusi.

Parima tulemuse saavutamiseks soovitavad Sakala Hambaravi spetsialistid kasutada elektrilisi hambaharju, millel on võimalikult palju funktsioone.

  • Võimalus valida tundlike hammaste programmi, igememassaaži programmi jms vahel.
  • Hambahari annab märku, kui kaks minutit (vähim hammaste harjamise aeg) on täis. Parim variant on see, kui hambahari annab märku iga poole minuti tagant – nii tead, kui on aeg alumiste hammaste esikülgede pesemiselt liikuda näiteks alumiste hammaste sisekülgedele jne.
  • Survesensorid annavad märku, kui vajutad hambaharja hammastele (igemetele) liiga tugevasti. Liiga tugeva survega pesemisel võib tekkida igemete taandumine.
  • Võimalus kasutada erinevaid hambaharja otsikuid (eriti pehme, lastele mõeldud väiksem otsik jne).

Tasub eelistada akuga hambaharju, mis on võimsamad kui patareidega mudelid ning seega puhastavad ka paremini.

Hambaharjade pead võiksid liikuda erinevalt. Kallimad ja efektiivsemad variandid, näiteks 3D-tehnoloogiaga hambaharjad, ühendavad endas palju erinevaid liigutusi. Osadel hambaharjadel on olemas ka erinevad režiimid, näiteks õrn pesu, poleerimine jne.