Hea vorm ei peaks olema ühekordne projekt, vaid elustiil. Peamine restart tuleb teha oma mõtteviisis ja suhtumises ning siis menüüs ja liikumisharjumustes.

Toitumisharjumusi tuleb muuta olemasoleva menüü põhjal. Kui sunnid kedagi 100% uutmoodi sööma, jääbki see üldjuhul lühiajaliseks projektiks. Mina lasen inimesel oma senised toiduvalikud üles kirjutada ja siis vaatame koos, mis on peamised probleemkohad – kellel harv söömine, kel päev läbi joodav kohv, kel süsivesikuterikas toitumine. Inimene jätkab tuttavliku menüüga, aga lisab valikuid, mis teda kaalulangetamisel aitavad. Kui menüü on täiesti korrast ära, siis pakun küll välja uue toitumisplaani. Aga annan inimesele üleminekuaega, et uute maitsete ja valikutega harjuda – stressi pole vaja! Üldjuhul toimib reegel, et kaalulangetuse perioodiks suurendatakse valkude ja vähendatakse süsivesikute osakaalu, menüüsse lisatakse rohkelt köögivilja. Tagama peab kindlasti heade rasvhapete omandamise kvaliteetset (soovitatavalt mahedat) oliiviõli, avokaadosid, pähkleid tarbides.

Mida süüa?

Klassikalised kombinatsioonid:

Hommikusöök: kaerahelbepuder/munaroog köögiviljadega/müsli, täistera- hommikuhelbed/võileib lõhefilee, avokaado või munaga.

Põhiroog: kana- või kalafilee, salat/aurutatud või vokitud köögiviljad, 1–2 sl pruuni riisi/tatart/kinoad/kaunvilju vm.

Vahepala: valikuliselt või sobivalt kombineerituna köögiviljamahl/vähemagus puuvili või marjad/pähklid või suhkruta pähklivõi/maitsestamata jogurt/suhkruta kaeraküpsis.

Magusaisu korral sobivad suhkruta pähkli-puuviljabatoonid, mõned tükid tumedat šokolaadi, paar datlit-viigimarja. Kartma ei pea tavapärast lemmikmagusat, aga kogus olgu väike, paari ampsu suurune. Kui on oht libastuda, siis parem hoia lemmikmaiusest eemale.

Täismahus artikkel ilmus esmakordselt Anne & Stiili 2015. aasta mainumbris.