Uurisime, kuidas võidab trennist personaaltreeneriga n-ö tavainimene, mitte vaid spordihaid, ning miks võiks anda üks-ühele treenimisele võimaluse. Vestlesime teemast MyFitnessi personaaltreenerite Kaspar Kaldoja ja Janika Pajumaaga.

Miks eelistada personaaltreenerit?

Janika: Treenimine personaaltreeneriga võimaldab saada teadlikumaks nii treenimisest, oma kehast kui ka toitumisest. Samuti on treener sulle toeks, kelle abil liikuda tervema elustiili suunas, et olla ka edaspidi teadlik teguritest, mis sulle kasulikud on. See on vajalik, et saaksid olla enesekindlam ja tervem, selline inimene, kellena end sisimas tunned.
Kaspar: Koos treeneriga treenides saavutad paremaid ja kiiremaid tulemusi, kui isekeskis harjutades. Kindlasti on treener ka hea motivaator ning kuulaja. Personaaltreenerilt saavad abi nii algajad, kes ei tea, kust alustada kui ka edasijõudnud, kelle areng on paigale jäänud või kes vajavad lihtsalt vaheldust.

Kas tark oleks esmakohtumisel teha ka kehaanalüüs?

Janika: Kindlasti, kuna see annab väga hea ülevaate keha näitajatest – rasvaprotsendist, lihastasakaalust ja -massist, mis on heaks lähtepunktiks ja ka motivatsiooniks treeningutega alustamisel. Pikemajaliselt treenides on samuti soovituslik teha kehaanalüüs, et näha, kuidas teatud treeningkoormused ning -metoodika arengut on mõjutanud.
Kaspar: Kehaanalüüsi võiks kindlasti teha ning mõne aja möödudes seda korrata, et saaks tulemusi võrrelda. Kehaanalüsaator annab ülevaate nii baasinfost (kaal, pikkus) kui ka spetsiifilisematest näitajatest, nagu lihasmass, rasvaprotsent, visteraalse rasva tase, bioloogiline vanus, soovituslik kaloraaž.

Kas ka ühest kohtumisest personaaltreeneriga on kasu?

Janika: Ühe treeningu kasutegur on kindlasti madalam kui nelja või enama korra oma. Seda seetõttu, et ühe tunniga on võimalik paika panna kindel kava ja korrigeerida tehnikat, kuid treeningu efektiivus ning edasine areng on inimese enda teha. Tihti muretsetakse, et üksinda treenides pole piisavalt palju koormust ja motivatsiooni. Treeneriga seda hirmu ei teki.
Kaspar: Ühest kohtumisest on kasu, aga regulaarne kohtumine on muidugi palju tõhusam. Kui on kindlad soovid või küsimused, millele vastust otsitakse, siis on ka ühest kohtumisest suur abi.

Mida annab personaaltreener inimesele, kes soovib: a) kaalu langetada b) arendada vastupidavust ja tugevust?

Janika: Inimesele, kes soovib kaalu langetada, on kindlasti oluline paika panna õiged treeningkoormused ja jätkusuutlik toitumisplaan. Saame igapäevaselt lugeda uutest ekstreemsetest dieetidest, mis dikteerivad, mida tohib süüa ja mida mitte. Selleks, et kohandada toitumisharjumused enda tervise, treeningu ja elustiiliga, on esmatähtis teada, kuidas alustada teadlikult ja anda kehale aega muutustega kohanemiseks.
Vastupidavuse ja tugevuse arendamiseks on samuti vaja kindlat suunda. Keha harjub kiiresti kindlate koormustega, mistõttu on pidevalt vaja midagi uut – muuta kas raskusi või treeningu intensiivsust. Tihti pöördutakse minu poole küsimusega, miks ei toimu kehas muutusi. Selle põhjuseks ongi mugavustsooni jäämine. Personaaltreener näeb inimese arengut, saab teda julgustada ja suunata.
Kaspar: Kui inimene tuleb treeneri juurde sooviga kaalu langetada, siis vaadatakse üle tema toitumine, tehakse selles vajalikud muudatused ning koostatakse sobiv treeningplaan. Tihti vajatakse sellise eesmärgi puhul ka lisamotivatsiooni ja tuge.
Kui sooviks on arendada vastupidavust ja tugevust, siis uurib treener kindlasti, milleks inimestele teatud omadust vaja on (nt mõne spordiala jaoks) ning koostatakse vastusele põhinedes sobiv treeningplaan või hakatakse koos treeneriga selle poole püüdlema.

Mis tuleks enda jaoks enne personaaltreeneri juurde pöördumist selgeks mõelda?

Janika: Eelkõige tuleks enda jaoks välja mõelda, MIKS soovitakse eesmärki saavutada. Sihiks ei pea olema ainult kaal, see võib olla ka soov jooksuvõistlusel osaleda, teha ära üks lõuatõmme, treenida bikini fitness’iks vmt. Leia midagi, mis on sulle endale motivatsiooniks, et personaaltreeneri abiga eesmärgi poole liikuma hakata. Näiteks spetsiifiline treening jõusaalis toetab ka jooksuharrastajal kiirema aja saavutamist või pikema distantsi läbimist.
Kaspar: Enda jaoks tuleks selgeks mõelda, millise eesmärgi pärast treeneri poole pöördutakse ning mida treenerilt oodatakse.

Kuidas leida sobivaim treener?

Janika: Treeneri valikul on esmatähtis, et inimene tunneks, et treener mõistab teda. Oluline on, et tekiks usaldus, sest ainult nii on treeneril võimalik aidata inimesel liikuda soovitud suunas. Alati on võimalik potentsiaalsele treenerile kirjutada või leppida kokku konsultatsioon. Teine võimalus on külastada erinevaid jõusaali rühmatreeninguid ja otsustada selle põhjal, kes kõige paremini sobiks.
Kaspar: Sobiva treeneri leiab näiteks spordiklubi kodulehel treenerite tutvustusi lugedes. Vahel kuuleb heast treenerist ka tuttavate kaudu.

Kui palju peaks nädalas ideaalis kombineerima rühmatrenne, jõusaali treeninguid, sessioone personaaltreeneri seltsis ning liigutamist väljaspool spordisaali?

Janika: Soovituslik on treenida personaaltreeneriga vähemalt kaks korda nädalas. Jõusaalis treenides on oluline lihastunnetus, mis aitab kaasa lihasmälu arenemisele ning treeningu mõju muutub tuntavamaks.
Treeningharjumuse tekitamiseks on soovituslik treenida kolm korda nädalas. Kõikvõimalikud meelepärased harratused (jooks, kepikõnd, tants, rühmatreeningud) toetavad jõusaalis treenimist. Alates sügisest on MyFitnessis uus teenus „Trenni- ja toitumisnõustamine“, kus koos treeneriga pannakse paika treeningplaan ja tehakse ka toitumisanalüüs. Teisisõnu: tunniajase nõustamise jooksul leitakse inimesele sobivad treeningud ning pannakse paika eesmärki toetav toitumine.
Kaspar: See sõltub inimesest ning oleneb eesmärkidest ja võimalustest. Siiski võiks igaüks treenida vähemalt 2-4 korda nädalas.

Milliseid muudatusi peaks oma elustiilis tegema, et personaaltreenerist maksimaalselt kasu oleks?

Janika: Ole avatud uutele ideedele ning soovitustele, mõtle kaasa ja ole valmis parema elukvaliteedi nimel muudatusi tegema. Õpi aega planeerima, et trenn, töö ja puhkus oleks tasakaalus. Samuti tuleb hoolitseda enda une ja kvalitseetse toidulaua eest.
Kaspar: Jällegi oleneb inimesest ja tema soovidest ja sihtidest. Kui eesmärgiks on kaalu kaotada, siis on esmatähtis vaadata kriitilise pilguga üle oma toitumine. Tähtsal kohal on ka puhkamine ja magamine.
Eesmärgi nimel on oluline pühenduda ning töötada sajaprotsendiliselt ja seda mitte ainult personaaltreeneriga kohtumise ajal. Nii saavutatad tulemused kõige kiiremini!