Ajal, mil iga päev ilmub uusi avastuslikke, ent sageli vasturääkivaid uuringuid stiilis “mitu põhjust, miks kohv kaalu kasvatab”, on lihtne end kaotada. Staarid pajatavad, kuidas nad on hüljanud valge jahu ja suhkru. Piimatooted pole in ning kookosrasv, tšiia ja kinoa on uue aja märgid. Kus on tõde?

Palusime rääkida kolmel naisel, kes on muutnud oma toitumispõhimõtteid, kuidas see on mõjutanud nende keha, tervist ja mõtteviisi.

Paleo – parem uni ja tervis kiviaja söögist

Mis? Paleo moto on süüa n-ö päris toitu: liha, mereande, muna, köögivilju, puuvilju, pähkleid, marju, seemneid ja ürte. Piirata tuleks süsivesikute- ja tärkliserikkaid köögivilju, teatud õlisid, kohvi ja alkoholi. Välistatud on piima- ja teraviljatooted, kaunviljad, maiustused, magus alkohol ja karastusjoogid.

Kes? Pamela Raestu, 26, värbamisspetsialist

Paleostaaž: üle 2 aasta

Milline oli menüü enne?

Hommikul võileivad või puder, lõunaks sõin harva sooja toitu. Üsna palju sõin makarone ja kartulit.

Miks hakkasid paleotoitlaseks?

Peamiselt seetõttu, et veidi vähem kaaluda. Minu muutumine sai alguse ühest välistamise dieedist. “Dr Oz” näitas inimesi, kes olid kiiresti kaalu kaotanud, ja mõtlesin, et ehk toimib see ka minu peal. Välistasin esialgu paljud toiduained. Pärast seda oli mu toitumine gluteenivaba ja hakkasin avastama paleodieeti.

Igal inimesel on nn baaskaal, millest vähem nad enamasti ei kaalu, kui söövad tervislikult. Minu kaal langes 67 kilolt 58-le, praegu kaalun 60 kilo. Olen 167 sentimeetrit pikk.

Mis oli alguses kõige raskem?

Kõik! Pidin hakkama korrapäraselt süüa tegema. Väga raske oli loobuda leivast ja suhkrust. Suhkruisust vabanesin puhtalt tahtejõuga. Paar esimest päeva oli peavalu, lihasevalu ja isegi palavik.

Jaga
Kommentaarid