Kuidas treeningkavade järgimisega läheb?

Ruti: Meie Külliga osaleme Arigato spordiklubi „Suveks rannavormi“ treeningprogrammis nüüd juba kolmandat kuud. Igal kolmapäeval on meil ühtehoidva naiste-meeste segagrupiga kokkusaamised, kus kaalume ja mõõdame end, vestleme koos treenerite Egle Eller-Nabi ning Roman Gritsanjukiga murekohtadest ja õnnestumistest. Pärast seda toimub ühiselt alati ka raske, ent tõhus ringtrenn jõusaalis. Iseseisvalt osaleme nädalas veel mitmetel päevadel nii jõusaali- kui ka rühmatreeningutes – nii kuidas parasjagu mulle või Küllile rohkem sobib.

Ketlin: Mulle ja mu emale Ellenile said osaks iganädalased personaaltreeningud Katrena Tennoga, kes koostas meile treeningkava eelkõige kaalulangetuse põhimõttel. Trenni teeme neljal-viiel päeval nädalas, mil varieeruvad jõusaalikava, kardiokava, rühmatreeningud ja hot yoga. Enesetunne on meil mõlemal tänaseni super!

Laura: Mina ja Pille treenime Arigatos iseseisvalt, küll aga koostasid meile selleks kava treenerid Anna Sarap ja Roman Gritsanjuk, kes hoiavad meil ka muidu silma peal. Esmaspäeviti on meil tavaliselt joogapäevad, teistel päevadel on nii ringtreeninguid, BodyPump´i, üldkehalist treeningut ÜKT-d kui ka näiteks stretching´ut. Lisaks treenime enne või pärast trenni ka mõnel kardiomasinal. Jõudu jagub projekti lõpuni ja kindlasti edasisekski veel.

Kas tulemused on kerged tulema?

Ellen: Alguses lootsin, et kaal hakkab kiiremini langema, ent täna muutub kõik hoopis loomulikumal teel kui varasemalt jo-jotades, mil olen kaotanud kiirelt kaalu ja sama kiiresti on see ka tagasi tulnud. Jaanuarist olen langetanud 7 kg ja vöö ümbermõõt on vähenenud tervelt 26 cm! Parem vorm väljendub ka paranenud võhmas: kui aasta alguses jaksasin vaid liftiga sõita, siis nüüd võin vabalt joosta kolmandale korrusele. Hot yoga´s olen selle ajaga muutunud ka oluliselt paindlikumaks ja tasakaal on paranenud: nüüd seisan juba käte peal!

Pille: Kaalulangetamine ei ole minulgi toimunud nii kiirelt, kui algselt arvasin. Olen tänaseks kaotanud 4 kg, ent hea meel on näha, et kaal on hakanud liikuma paremini kui projekti alguses. Olen üsna lähedal sellele „võtmele“, millega lahti kodeerida oma praegune organismi seisund ja mõista, kuidas saada kaal liikuma. Nimelt on mul praegu käimas ka kilpnäärmeravi, mis teeb ainevahetusega kardetavasti mingeid omi trikke. Mul on mõnikord tunne, et ainuüksi magusale mõeldes võtan ma kilosid juurde.

Külli: Mina olen projekti algusest kaotanud 7,6 kg ja ümbermõõdudki on tublisti vähenenud. Praegu kipuvad küll haigused kimbutama, aga ju keha vajab veidi puhkust. Siis puhkan ja lasen täie hooga edasi. Tahan veel vastupidavust treenida ja lihaseid vormida.

Laura: Vähenenud ümbermõõtudest räägivad minu puhul kõige paremini nii laiaks jäänud riided kui ka komplimendid sõpradelt. Ise näen ja tunnen ka, et olen väiksemaks jäänud ja peegelpilt hakkab aina rohkem meeldima. Kaalu olen kaotanud 5 kg võrra – arvestades oma keha iseärasusi, olen selle tempo ja tulemusega rahul.

Ketlin: Mina olen tänaseks 4,7 kg kergem, kuid kaalulangus on hetkel väga teisejärguline, sest olen nüüd targem ja olulisemaks on saanud näiteks vistseraalse rasva langus, lihase kasv ning kõik muud tähtsad näitajad. Nii vorm kui ka väljanägemine on tublisti paranenud. Kui ma oleks näiteks väga rangel dieedil ning teeksin vähem trenni, siis ilmselt oleks kaalulangus suurem, aga vorm ilmselt viletsam. Käin ringi, nägu naerul, kontsentreerumisvõime ja uni on varasemast paremad, ning mind pole enam kimbutanud migreenihood ega viirushaigused.

Ruti: Minu kaalukadu on 4,2 kg ja püksirihm on viimases augus! Ümbermõõdud on muidugi igalt poolt natuke vähenenud, kuid keskkoht on kõige enam koomale tõmmanud. Lisaks rasvaprotsendi vähendamisele tahan aga ikka veel enam vaeva näha, et ka lihased välja paistma hakkaksid.

Kuidas on võimalik end pideval trennitegemise ja õige toitumise lainel hoida?

Pille: Eelmisel suvel, kui suitsetamise maha jätsin, andsin oma isudele järele ja see tõi kaasa kaalutõusu. Toidust otsisin lohutust ka sügisel, mil kilpnääre rikki läks. Nii läksidki poole aastaga nii trumm kui ka pulgad! Nüüd on mul hea meel oma režiimi taasleidmise üle, et suudan jälgida toitumist ja õppida kuulama oma keha – vaid nii on võimalik oma eesmärke täita. Järgin kohusetundlikult oma treeningkava, ent lisan motivatsiooni hoidmiseks sinna ka enda seniseid lemmiktegevusi ja väljakutseid, näiteks osalen mitmesugustel rahvaspordiüritustel ja püüan pidevalt uusi personaalseid rekordeid püstitada.

Laura: Nüüd, mil trennirütm on käes ja toitumise põhitõed selged, tulebki lihtsalt võiduka lõpuni pingutada! Palju aitab see, et enesetunne on praegu väga hea: energiat jagub, motivatsioon pole kuskile kadunud ja uutest harjumustest on loomulikul teel saanud elustiil. Mõni päev venib küll väga pikale, sest kohustusi on teisigi ja hommikul tuleb väga vara ärgata, kuid siiani olen hakkama saanud. Mulle on suureks toeks ka elukaaslane, kes vapralt koduste toimetustega tegeleb, kui mina jälle trennis olen, ning kelle julgustavad sõnad ja komplimendid jõudu juurde annavad.

Ruti: Minu parimad motivaatorid on kindlasti Külli ning treenerid Egle ja Roman. Lisaks tiksub peas kogu aeg, et teen seda kõike enda pärast ja tahan kevadisel kauaigatsetud juuksurikooli lõpetamisel ilus olla!

Ellen: Mul on saanud harjumuseks, et trennikott on iga päev autos kaasas ja töölt sõites keeran kohe ikka Arigato poole, mitte koju. Suureks motivaatoriks on muidugi personaaltreener Katrena Tenno, kes on pannud mind uskuma, et minu jaoks pole enam miski võimatu. Tõeliseks katsumuseks on varasematel aegadel olnud tunda end spordiklubis vabalt sellisena, nagu olen. Arigato kiituseks saan õnneks öelda, et suhtumine on väga sõbralik, tehakse tõsiselt sporti ja ollakse iseenda eest väljas, mitte ei vaadata, milline keegi välja näeb ja miks ta siia tuli.

Milliseid kasulikke nippe olete enda jaoks avastanud?

Külli: Olen avastanud, et ainult nii treenin end tugevaks kui ületan end. Näiteks minu jaoks on millegipärast kõige raskemad erinevad väljaasted ja kükid, mida Functional Body trenn on täis, aga teen neid sellegipoolest ikka – ja just nimelt! Lisaks pean toitumispäevikut NutriData portaalis, kus planeerin nädala enamasti ette ja kust on väga hea jälgida kaloreid ning arvestada, kui palju võin veel süüa.

Ketlin: Mina laadisin endale äpi nimega LifeSum, mis aitab mul jälgida oma söömisi. Treeningpäevikut pean asjade kontrolli all hoidmiseks ka, see on nagu väike piibel mul, kuhu treener lisab uued trennikavad ja mina panen kirja kõik oma tegemised. Lisaks töötab hästi see, et planeerin toidukorrad igaks päevaks ette, haaran veepudeli endaga kõikjale kaasa ja joon ärkamisest saati pidevalt vett.

Pille: Kui miski on tähistamist väärt, on tähendanud see minu ja mu pere jaoks automaatselt näiteks tordi või koogi söömist. Viimasel ajal olen hakanud endalt aga üha enam küsima, miks see ei võiks olla hoopis puuviljavaagen või muud tervislikku. Lisaks olen avastanud, et emotsionaalse söömise asemel aitab paha tuju pareminigi peletada õue jalutama minek või näiteks teejoomine.

Kas trennis nalja ka saab?

Ellen: Loomulikult! Kui treener Katrena mulle teist jõusaalikava tegi, siis olin nii innustunud, et kui ta juba järgmist harjutust ette näitas, läksin mina veel eelmist harjutust tegema. Katrena küsis – kuhu nüüd? Ja siis me naersime nii südamest, et see oli kõva kõhulihasetrenni eest!

Arigato toitumisnõustaja Kristiina Kaits:
Lõpuks said kõik naised oma toitumise hästi paika. Olen väga rahul nende valikutega ja hetkeseisu tulemustega. Tunnen, et nad on osutunud ka minu motivaatoriteks ning loodetavasti ikka ka vastupidi. Väga võimas ja tõhus vahend eesmärkide saavutamiseks on põhitõdede teadmise ja järgimise kõrval ka visualiseerimine. Soovitud tulemusega pilt silme ees on tugev psühholoogiline faktor, milleta oleks raske saavutada soovitut. Motivatsiooni aitavad leida ja hoida ka teiste saavutused, lisaks inspireerivate lugude lugemine – eriti ajal, mil tundub, et tulemused ei tule. Samuti on hea salvestada ka oma kõige väiksemaid saavutusi, sest kõik see näitab edusamme.

Arigato joogatreener Anna Sarap: Laura ja Pille muutuvad järjest rõõmsamaks, käivad tublisti trennides ja söövad ettenähtud programmide järgi. Neil on uskumatult palju tahtejõudu! Kahjuks Pille oli pikalt haige ja see segas tema režiimi, aga vaatamata sellele hoiame me alati ühendust. Saame ka iga nädal kokku, et mõõta ja teha kokkuvõtteid, kuidas trennides läheb. Tavaliselt teeme korraga kahe nädala trennigraafiku. Kui ma võrdlen Laurat ja Pillet, millised nad projekti alguses olid ja millised on nüüd, siis vahe on märgatav: nad naeratavad ja lobisevad rohkem, toituvad tervislikumalt ja joogas on mõlemal väga suured edusammud! Kaal küll metsiku kiirusega ei lange, aga samm-sammult ongi parem!

Arigato personaaltreener Katrena Tenno:
Ellen ja Ketlin on olnud väga järjepidavad ja sihikindlad. Tore on näha, et trennitegemisest on saanud neile lahutamatu igapäeva osa ja nad tunnevad end sealjuures hästi. Mõlemad naised on suutnud oma kehamõõte sujuvalt langetada ja see ei jää ka kōrvaltvaatajatele märkamatuks. Viimasel kuul teeme nendega veel iganädalasi muudatusi trennikavas, suurendame raskusi, lisame ka intervall- ja aeroobseid treeninguid.

Arigato personaaltreener Egle Eller-Nabi:
Küllil ja Rutil on mõlemal väga hästi läinud: mõlemad tüdrukud on langetanud kaalu, vähendanud ümbermõõte ja saavutanud parema vormi. Visuaalselt eriti suure muutuse on nende paari kuuga teinud Külli, mis on ka normaalne, sest tal oli alustades kaal ka kõrgem. Ma olen väga rahul, et mõlemal tüdrukul on just rasvaprotsent langenud ja lihastoonus on omakorda tõusnud, mis oli neil enne väga madal. Kui võrrelda meie esimese ühise ringtrenniga, siis see on uskumatu muutus, mida Ruti ja Külli on nüüd võimelised jõusaalis tegema, kuidas nende kehahoiak on muutunud, õlad on kenasti taga ja kui palju tugevamad nad juba tänaseks on!

Qvalitas Arstikeskuse peaarst Toomas Põld:
Organism tahab stabiilsust ja harjumist uute biorütmidega. Treening on suur koormus ja sageli koormust tõstes võivad vanad tervisemured uuesti esile kerkida. Siis on vajalik oma raviarstiga konsulteerida. See ei tähenda dieedi ja treeningute ärajätmist, vaid koormuse optimeerimist. Näiteks kilpnäärme hormoonid mõjutavad organismi kogu ainevahetust ja koormust muutes toimuvad ka hormoonide produktsioonis muutused. Neid võiks mõõta iga 3 nädala tagant ja siis teha korrektsioone nii ravis kui treeningutes. Tooksin välja personaaltreeneri olulisuse sellistel muutustel. Ise ei tajuta seda, mis võib kahjulik olla. Uuringud näitavad, et pigem treenida sageli ja vähem, kui korraga ja palju.

Jaga
Kommentaarid