Alexander: Tervislik eluviis on mitmetahuline lähenemisviis elule, mis hõlmab füüsilist aktiivsust, tasakaalustatud toitumist, õigeid toitumisharjumisi ning kahjulike harjumuste puudumist (alkoholi liigtarbimine, suitsetamine ja muud sellised). Minu soovitused põhinevad just tasakaalustatud toitumisel.

Sellest lähtuvalt võin soovitada järgnevaid nippe. Näiteks süüa regulaarselt, ideaalis samal ajal iga päev. Tuleks võimalikult nvältida tehislikult töödeldud produkte ehk toit peaks olema nii lihtne ja algupärane kui võimalik. Tänapäeval usutakse, et kõige sobilikum eeskuju tervislikuks toitumiseks on Vahemere dieet, mis hõlmab endas rohket juurviljade ja oliiviõli ning mõõdukat proteiini tarbimist. Kindlasti ei tohi soola ja suhkrut palju kasutada ja tuleks vältida magusate jookide tarbimist. Sööge 2-3 portsjoni erinevaid juurvilju ja puuvilju päevas. Vältige punase liha söömist. Kaks korda nädalas tarbige kala ja mereande. Liiga hilja õhtul ärge söömisega liialdage, viimane eine peab olema 3-4 tundi enne magamaminekut.

Kui palju kaal ning eriti ülekaal mõjutab meie tervist? Miks?

Alexander: Ülekaal ja ülekaalulisus on negatiivse mõjuga peaaegu kõikide organite ning süsteemide funktsioonile ja seisundile meie kehas. Suure kehakaalu korral kuluvad liigesed kiiremini, süda on ülekoormuse all ning peaaegu kõikide ainevahetusprotsesside regulatsioon on häiritud. Kehas areneb süsteemne, aeglane põletik, naistel võib olla probleeme laste saamisega ning vähki haigestumise risk suureneb. Seetõttu on minu arvates kvaliteetseks elustiiliks väga olulised faktorid regulaarne toitumine ning tervislik eluviis.

Kas toiduallergiad on tänapäeval rohkem levinud kui varem? Miks?

Alexander: Mitmed uuringud näitavad, et allergiliste reaktsioonide levimus on täiskasvanute seas jõudnud 5 protsendini. See on üsna kõrge näitaja, mida võib põhjustada nii muutuva keskkonna mõju, erinevate parasiitide levimus, keemiatööstuse otsene või kaudne mõju, ning ravimite, eriti antibiootikumide, kontrollimatu tarbimine, mis muudab meie keha seedesüsteemi mikroobilist koostist.

Palun kirjelda, mis on dieetide mõju organismile? Kas dieedid on tervislikud?

Alexander: Kõigepealt tuleks defineerida sõna “dieet”, sest enamik inimesi ning isegi professionaalid käsitlevad tihti dieedi kontseptsiooni valesti. Seda võib mõista elustiili- ja toitumisjuhistena, aga seda võib ka mõista kui kindlaid reegleid söömiseks. Tuleks teada, et lisaks mitmetele piiravatele dieetidele (kui midagi on keelatud süüa) on olemas ka mõiste „tervislik dieet“. Selles viimases mõistes on see kõige kasulikum tervisele, sest selle peamine eesmärk on vältida valest toitumisest põhjustatud erinevaid haiguseid ning tagada terve elu.

Millist dieeti Teie soovitaksite? Miks?

Alexander: Kaalu langetamiseks ja tervisliku kaalu hoidmiseks on kõige levinum proteiinirohke dieet. Mitmete uuringute tulemustest järeldub, et see on kõige efektiivsem ja ohutum viis langetada kaalu dietoloogide seisukohalt. Kui sa soovid alustada proteiinil põhinevat dieeti, soovitan ma isiklikult võtta lisaks ka toidulisandeid, mis sisaldavad suurtes kogustes proteiini.

Siiski ma sooviksin rõhutada tervislike ja tasakaalustatud einete ning regulaarse söömise tähtsust elus. Lisaks on oluline portsjonite suurus, proovige vältida suuri portsjone einetes. Pigem süüa vähem, aga sageli ja eriti oluline – et see oleks regulaarne.

Alexander Martynchuk