13 kuulikindlat nippi: need on kõige kiiremad viisid paistes kõhust ja gaasidest vabanemiseks
Pundunud ja tursunud kõhuke saboteerib nii tuju kui plaane. Mida aga teha, kui plaanid välja minna ümber kleidi või kitsaste teksadega, kuid kõht näeb järsku välja nagu oleksid jalgpalli alla neelanud? Kogenud treenerid aga annavad head nõu!
1. Joo 30 minutit enne söömist
Kehale vedeliku andmine aitab paremini toitu seedida ning 30 minutit kestev vahe kindlustab selles, et kõhus ei ole söömise ajaks vedelikku. Hoidu vee joomisest koos söögiga või pärast einestamist, sest see muudab seedimise vähemtõhusaks.
2. Joo oma toitu ja näri suppi
Näri toit läbi minimaalselt 30 korda. Toit peaks olema segatud nii palju sinu süljega nagu sa peaagu jooks seda. Lisaks stimuleerib korralik mälumine ka maomahlu, mida on vaja heaks seedimiseks. Korralikult läbi närimata toit aga viib mitmete probleemideni, nagu näiteks gaaside teke. Läbi tuleb mäluda ka vedelad road nagu näiteks smuutid ja supid. Kui seda mitte teha, ei tooda keha vahalike ensüüme selle seedimiseks.
3. Vürtsita
Cayenne pipar stimuleerib seedimist ning vähendab kaase, lisaks leevendab ta survet ja krampe. Pipar on paisunud kõhu kõige hirmuäratavam vaenlane, seega torka teelusikatäis oma joogi sisse.
4. Võta kurkumit
Kurkum neutraliseeriv vürts. Enamasti levib seda pulbrina, aga on võimalik saada ka tilkadena. Lisa teelusikatäis veele, teele, mahlale või smuutile enne tähtsale üritusele minekut.
5. Proovi toidulisandeid
"Võta söetablette pärast igat söögikorda," soovitab Wilkinson. Mikroorganismid meie kõhus mängivad tähtsat rolli ning aitavad eriti laktoosi seedimisel kaasa. Proovi ka probiootilisi toidulisandeid võtta.
6. Ära haara dieetkoola järele
"Nad võivad olla küll madala karlorite sisaldusega, aga mullid karboniseeritud jookides põhjustavad gaase, mis jäävad meie kõhtu ning ajavad selle paiste. Selle asemel joo vett, mis on maitsestatud sidruni või kurgiga. Proovi ka piparmünditeed." selgitab treener. Lisaks paistetuse leevendamisele aitavad nad keha puhastada.
7. Hoidu suurtest portsudest
Kui paistes kõht on sinu jaoks suur probleem, siis soovitab Wilkinson süüa vähem, aga tihedamini. Suure roa söömine suurendab ka rasket tunnet kõhus ning tarbid rohkem kaloreid. Selle asemel, et süüa kolm suurt toidukorda, proovi süüa kuus korda päevas väiksemaid portse. Mõningad toidud nagu oad, kaunviljad põhjustavad gaase, seega tasuks neist hoiduda. Proovi selle asemel tarbida salatilehti, tomateid.
Loe ka SIIT, kuidas vabaneda kõhurasvast.
8. Tarbi sparglit
Spargel on naturaalne diureetikum ning aitab pundunud kõhtu leevendada. Jälgi, et sinna peale soola ei lisa, sest soodium soodustab pundumist.
9. Ära näri nätsu
See võib küll aidata suule tegevust leida, aga nätsu närimine viib õhu neelamisele, mis tekitab paistes tunnet. Lisaks tekitab see kehale tunde nagu saaks ta kohe toitu. Kui sul on tunne, et vajad snäkki, siis proovi pigem tervislikke nagu näiteks kaerakoogikesed, progandibatoonid või madala rasvasisaldusega popkorni.
10. Saa sõbraks ingveriga
Ükskõik, kas oled tegemas omale värsket mahla, teed või smuutit, lisa ingver sinna sisse. Treenerid armastavad teha ka pisikesi ingverishotte. Tee valmis väike kogus mahla ning lisa seda smuutidesse. Ingver aitab ka päevadest tekkinud krampide ja valude vastu, mis põhjustavad paistetustunnet kõhus.
11. Jälgi, palju tarbid soola ja magusaineid
Ära lisa kunagi oma toidule ekstra koguse soola. See ei ole paha mitte ainult südamele ja vererõhule, vaid vähendab sinu kehas olevat veekogust. See tekitab raskustunde. Treenerid soovitavad tarbida näiteks kookosvett, et reguleerida soolataset meie kehas.
Paljudel on kühus raskustunne, sest tarbivad liiga palju suhruid ja suhkruasendajaid, seega on väga tähtis neist igal juhul hoiduda.
12. Higista
Kui sul on enne tähtsat üritust võtta tunnike, siis on üks parimaid viise teha midagi, mis ajab higistama. Tee näiteks kodus trenni - isegi väike higistamine aitab raskustunnet leevendada.
13. Söö spinatit
Spinat aitav kiude läbi seedetrakti lükata. Lükka spinatit koos ingevriga näiteks smuuti sisse ja lisa sinna kurkumit ja kookosvett.
Allikas: Byrdie