Võit juhilubade tegemise keelu vastu on veel värske, aga Saudi naisõigluslased võitlevad nüüd uue tõkke vastu – lammutada kuningriigi valvurite süsteemi. Kõigil naistel peab olema meessoost "wali", kes on tema ametlik valvur. Tavaliselt on selleks kas isa, vend, onu või abikaasa. Kuigi reeglit ei ole ametlikult seaduses kirjas, järgivad ametnikud, kohtud ja ärid seda. See tähendab seda, et naisterahval on vaja oma valvuri nõusolekut, et teha elus olulisi samme nagu näiteks reisida, passi taotleda, abielluda, lahutada või lepinguid sõlmida.

Seksuaalse väärkohtlemise või koduse vägivalla ohvritel on aga peaaegu võimatu legaalselt kaitset saada, sest politsei nõuab kaebuse esitamiseks valvuri volitust – isegi siis, kui valvur ise on väärteo korda saatnud.

Naisõiguslased võitlevad reegli vastu aktiivselt, kasutades ka sotsiaalmeedia märksõna "#IAmMyOwnGuardian".

2. Kanda meiki või riideid, mis nende ilu rõhutaks

Naiste riietumine on pandud paika karmi Islami seaduse järele. Enamus naisi kannavad abaya't ehk pikka keepi ning pearätti. Nägu ei pea olema alati kaetud, mis on meelehärmiks nii mõnelegi karmikäelisele reeglite järgijale, kirjutab The Economist. See ei takista politseid naisi ahistamast siis, kui nad väidetavalt paljastavad liiga palju ihu või on nende silmis liigselt meigitud. Eelmisel aastal innustas üks prominentne vaimulik olema veelgi tagasihoidlikum, öeldes, et "rahva tütred" hoiduks igasuguse abaya kandmisest, millel on dekoratsioonid, pilud või kaunistused. Kaks nädalat hiljem levis sotsiaalmeedias video naisest, kes kandis ilmselt protestiks miniseelikut. Kuus sekundit kestev klipp põhjustas riigis tulise vaidluse, kus konservatiivid nõudsid lausa tema vahistamist ning reformijad kiitsid vaprust. Naine viidi politseisse ülekuulamisele, aga õnneks lasti süüdistusteta vabaks.

3. Meestega suhtlemine

Naised peavad limiteerima oma aega suheldes meestega, kellega nad ei ole suguluses. Enamus avalike hooneid nagu pangad, ülikoolid ja kontorid on varustatud sissepääsudega, mis mõeldud eraldi naiste ja meeste jaoks, kirjutab Daily Telegraph. Ka on enamikus kohtades riigis eraldatud suur osa avalikust transpordist, parkidest, randadest ja lõbustusparkidest. Selle vastu eksimine võib tähendada kriminaalsüüdistust mõlemale soole, küll aga karistatakse tavaliselt naisi selle eest karmimalt.

4. Avalikus kohas ujumine

Naistel ei ole lubatud kasutada avalikke basseine, mis on ka meeste jaoks saadaval. Naised võivad supelda vaid privaatsetes neile mõeldud jõusaalides ja spaades. Reuters toimetaja Arlene Getz ütles, et tal ei lubatud Riyadhi hotelli külastades isegi selliste basseinide poole vaadata, kus mehed olid.

Tulevastel aastatel loodetavasti see reegel muutub, eriti ka kroonprintsi innustusel, sest Saudi Araabiat soovitakse turistidele ja investoritele atraktiivsemaks muuta.

5. Osaleda sportlikes tegevustes

Saudi Araabia tegi 2015.aastal ettepaneku olümpiamänge pidada ilma naisteta. "Meie ühiskond võib olla väga konservatiivne," ütles prints Fahad bin Jalawi al-Saud Saudi olümpiakomitee konsultandile, et ühiskonnal on raske aktsepteerida naiste osalemist spordis.

Kui Saudi Araabia 2012.aastal esimest korda naissoost võistlejad olümpiale saatis, teatasid mõned vaimulikud, et nad on koguni prostituudid. Loomulikuld saatsid võistlejaid valvurid ning nende juuksed pidid olema kaetud.

2017.aasta septembris tervitas Saudi Araabia rahvuslik staadion esimesi naissoost pealtvaatajaid. Nende jaoks oli küll eraldatud oma ala.

6. Poodides riideid proovida

"Paljas mõte ilma rüüta naisest riietuskabiini ukse taga on mehe jaoks liiga palju," ütleb Vanity Fairi kirjutaja Maureen Dowd.

Lisaks on Saudi Araabia naistel piirang minna kalmistule või lugeda tsenseerimata moeajakirja. "Sellest hoolimata mängib suurt rolli ühiskonnas ka see, kes sa oled, keda tunned, kellelt küsid, kellega koos oled ning kus sa asud," lisab Dowd.

Allikas: The Week