Hirmutavad põhjused, miks igapäevane kohv võib kahjustada sinu tervist
Me kõik teame, kui oluline on süüa võimaluse korral orgaanilisi puu- ja juurvilju. Seda eriti, kui soovid süüa toiduaineid nagu õunad ja porgandid. Kuid kas oled kunagi mõelnud, kui oluline on see, et ka sinu kohv oleks orgaaniline?
Veebiajakiri Popsugar rääkis ekspertidega taimedel põhinevat lattet tootvast ettevõttest Pop and Bottle, kes jagasid infot teemal orgaaniline versus mitteorgaaniline kohv.
„Kohv on maailmas number üks kõige rohkem väetatud ja pestitsiididega pihustatud põllukultuur, mida inimesed üle kogu maailma söövad või joovad,“ ütles Shelley Tang, ettevõtte turundusjuht. „Puuvilla ja tubaka järel on kohv ühe maailma üldiselt kõige enam väetatud põllumajanduslik toodang.“
Kõik need pestitsiidid, mis sinu hommikuäratajasse lähevad, ei saa kindlasti igapäevaselt tarbides kehale kasuks tulla. „Lühiajalise tagajärjena võivad pestitsiidid olla tugevalt mürgised,“ lisab Shelley. „Sümptomite hulka kuulub nahaärritus, peavalu, kurnatus ja allergiline reaktsioon. Kuigi negatiivsed mõjud võivad end avaldada koheselt, siis mitmed tõsised tagajärjed ilmutavad end alles pikema aja vältel.“ Kui sa tarbid pestitsiide pika aja jooksul, võib sind potentsiaalselt tabada Parkinsoni tõbi, depressioon ja ärevus, aktiivsus- ja tähelepanuhäire ja naiste puhul mõnel juhul isegi nurisünnitus.“
See on aga alles algus. Mitteorgaanilisel kohvil on tugev negatiivne mõju nendele rasket tööd tegevatele kogukondadele, kes kohvitaimede saagikorjamisega tegelevad, väidab hirmutavalt 2009.aastal avaldatud uuring. Farmerid viibivad pidevalt keskkonnas, milles ringleb kõrge kemikaalide tase ning keemilised jäägid jäävad pikaks ajaks neid ümbritsevasse õhtu ringlema, lisab Shelley. Selle tulemusena hingavad saagikorjandust ümbritsevad kogukonnad pidevalt kahjulikke aineid sisse ning keemiliste ainete jäägid jõuavad kohalikesse vee allikatesse. See tähendab, et süütud inimesed tarbivad tihtipeale eneselegi teadmata tugevalt reostunud vett.
Lisaks, tugevalt pestitsiididega töödeldud kohv töödeldakse kofeiinivabaks. Shelley sõnul toimub see läbi ülimalt kahjuliku keemilise töötlemise. „Kõige levinum kohvi kofeiinivabaks muutmise meetod kasutab keemilisi lahusteid nagu etüülatsetaat, mida teatavasti kasutatakse ka keemilise puhastusvedelikuna. Õudne!“
„Ilma herbitsiidide, pestitsiidide ja fungitsiidideta motiveeritakse kohvitootjaid paremini hoolitsema oma kohvipuude ja ka keskkonna eest, et saada sama saagikust nagu nende mürgised konkurendid,“ selgitas Shelley. Lisaks maitseb orgaaniline kohv lihtsalt nii palju paremini! „Tihtipeale on sellel rikkalikum maitse, kuna kohviube on kasvatatud merepinnast kõrgemal, kus valmimine võtab kauem aega ning seetõttu sisaldub neis ubades rohkem tervislikke antioksüdante.“