Mida süüa, et tervena püsida? Need 15 toitainet aitavad kehal vähki ennetada
Teadusuuringud on näidanud, et taimsed toidud sisaldavad kemoprotektiivseid omadusi. Fütokemikaalid, mis nendes vähki ennetavates toitudes sisalduvad, leevendavad põletikku, mis võib viia vähi arenemiseni. Teatud toitudes sisalduvad toitained on tuntud selle poolest, et need aitavad nii vähki ennetada kui takistada vähirakkude levimist. Loe edasi ja saa teada, missugused on need 15 toitainet, mida peaksid vähi ennetamiseks või sümptomite leevendamiseks tarbima.
Apigeniin
See flavonoid on antioksüdant, millel on vähki pidurdavad omadused. Antioksüdandid aitavad üldiselt tugevdada immuunsussüsteemi ja keha puhastada, kuid apigeniin on tuntud kui üks kõige efektiivsemaid antioksüdante. Seda leidub näiteks greibis, rohelises paprikas, selleris ja sibulas.
Kurkumiin
Kurkumiin on see keemiline ühend, mis annab kurkumile selle imelise kollase värvi. Kurkumit on laialdaselt kasutatud iidses Hiina meditsiinis. Tänapäeval leiame kurkumiini peaaegu kõikjal. Alates traditsioonilistest India toitudest kuni toitupoest saadaval olevate hapukurkideni. Selles sisalduvad nii antioksüdatiivsed kui põletikuvastased omadused, mis on loodud vähiga võitlemiseks.
Epigallokatehiingallaat (EGCG)
EGCG vähiga võitlevaid omadusi on tänaseks uuritud enam kui 30 aastat. Kuigi otsest seos suurenenud EGCG tarbimise ja vähenenud vähi arenemise vahel pole veel leitud, siis on teada, et just see toitaine suudab end siduda vähki levitavate proteiinidega, muutes need liikumisvõimetuks ja ebaefektiivseks. Tegemist on polüfenoolse ühendiga, mida on lisaks kasutatud ka aktiivse koostisosana iidses Hiina meditsiinis. Tänapäeval võib kõrges kontsentratsioonis EGCGd leida rohelises tees.
Luteoliin
Järgmine flavonoid, mis on tuntud selle poolest, et suudab vähi vastu võidelda ja seda ennetada, on luteoliin. Seda leidub näiteks rohelises paprikas, selleris ja kummelitees. Uuringud on leidnud selle antioksüdatiivseid omadusi näiteks kopsude, südamekudede ja maksa kaitsemise osas, kuid samuti on see tuntud ka selle poolest, et aitab kaitsta keha vähitegevuste eest.
Kvertsetiin
See on äärmiselt efektiivne antioksüdant, mis aitab puhastada kanaleid, mille kaudu keha end detoksifitseerib. Selle antioksüdandi optimaalne tarbimine ennetab rakkude kiiret kasvamist ja kasvajate arenemist. Kvertsetiini vähivastased omadused toimivad kõige efektiivsemalt rinnavähi, kopsuvähi ja käärsoolevähi puhul. Leia seda antioksüdanti näiteks vaarikates, tumedates kirssides, kakaopulbris ja murakates.
Sulforafaan
See on üks kõige efektiivsemaid kemoprotektiivseid toitaineid, mis ennetab vabade radikaalide ja kasvajate arenemist. Sulforafaan vähendab põletike tekkimise riski ja vähirakkude kasvu, kuna ergutab keha loomulikku puhastamist. Selle tulemuseks on tugevam immuunsussüsteem. See toitaine aitab ennetada näiteks põrnavähi, käärsoolevähi ja maovähi metastaaside teket. Varusta keha selle toitainega, süües rohkem lillkapsast, brokolit, rooskapsast ja lehtkapsast.
D-vitamiin
See on üks ülimalt oluline vitamiin, kui asi puudutab keha poolt toodetud GcMAF proteiinide normaalset arenemist. Uuringud on näidanud, et just need proteiinid võivad pidurdada ja isegi peatada metastaaside teket. See aitab nii vähihaigetel kui ka inimestel, kes on vähi tekkimise riskigrupis, selle ohtliku tervisliku seisundiga võidelda. D-vitamiini on nimelt vaja selleks, et GcMAF proteiinide süntees oleks toetatud. Suurenda kehas D-vitamiini taset, juues täispiima ja süües seeni.
Ursoolhape
See fütotoitaine võimaldab apoptoosi ehk rakusurma, mis pärsib kahjustunud DNA replikatsiooni – ehk kasvajate arenemist – ja teiste raku kõrvalekaldumiste levikut. Selle happe suurenenud tarbimine on tuntud selle poolest, et see suudab efektiivselt võidelda ja leevendada emakakaelavähi, nahavähi ja rinnavähi sümptomeid. Seda toitainet leidub basiilikus, harilikus punes ja õunakoores.
Oomega 3 rasvhape
See on rasvhape, mis ei põhjusta ülekaalu. Tegelikkuses on see hädavajalik, elamaks tervislikku, vähivaba elu. Sel on isegi vähivastased omadused, mis aitavad kehal vähi metastaase blokeerida ja vähendada ebanormaalsete rakkude levimise kiirust. Seda rasvhapet leidub nii kalas kui pähklites.
Karotenoidid
Karotenoidid on pigmendid, mis annavad taimsetele toitudele nende erksa oranži, kollase ja rohelise tooni. See toimib kui antioksüdant, mis aitab pidurdada vabade radikaalide, vähirakkude ja metastaaside arengut. Seda leidub näiteks bataadis ja porgandis.
E-vitamiin
See vitamiin on kui ülimalt oluline ehitusmaterjal, mis loob efektiivselt toimiva immuunsussüsteemi. Sellise, mis suudab vähki ennetada ning võidelda metastaaside tekkimise vastu. Uuringud on tõestanud, et inimesed, kelle organismis leidub liiga vähe E-vitamiini, võivad suurema tõenäosusega vähki haigestuda. Palmiõli, mandlid ja muskaatkõrvits on rikkalikud E-vitamiini allikad.
Lükopeen
See on järgmine looduslikul teel tekkiv keemiline ühend, mis annab taimsetele toitudele nende kauni punase värvuse. See on samuti radikaalide vastu võitlev antioksüdant, mis aitab hoida vähirakke eemal. Lükopeeni sisaldavad rikkalikult sellised toiduained nagu arbuus, tomatid ja aprikoosid.
Allitsiin
See ühend sisaldab rohkelt väävlit, mis stimuleerib immuunsussüsteemi loomulikke kaitsemehhanisme. Lisaks levinumate haiguste eemale hoidmisele aitab allitsiin peletada ka tõsisemaid seisundeid nagu vähki. Allitsiini tunneb ära selle tugeva lõhna poolest ning seega leidub seda toitudes nagu küüslauk, sibul ja murulauk.
Antotsüaniin
See vees lahustuv pigment muudab orgaanilised puu- ja juurviljad punaseks, lillaks või siniseks, olenevalt nende pH-tasemest. Kõrge antotsüaniini sisaldusega ekstrakte kasutatakse tihtipeale vähihaigete ravis, et ravida metastaase ning vähirakkude taasesinemist. Leia seda pigmenti näiteks mustikates ja aedmurakates.
Fütoöstrogeenid
See taimne toitaine on tervisele kasulik mitmel moel. Nimelt aitab see vähendada nii osteoporoosi, kardiovaskulaarsete haiguste kui ka vähi riski. Eriti hästi toimib see taimne toitaine vähi vaid ühes kohas hoidmisel ehk see takistab vähi levimist tervetesse kehapiirkondadesse. Sojatoodetes sisaldub eriti kõrgel tasemel fütoöstrogeene.
Allikas: Foodworld Blog