Bakteritooteid võib tänasel päeval leida tuhandeid ning nende seast endale sobiva välja valimine on tõeliselt keerukas. Eriti siis, kui ei tea, millele tuleks valikuprotsessi käigus tähelepanu pöörata.

Esimeseks sammuks endale probiootikume valides on oluline jälgida bakteritüvede päritolu ehk teha selgeks, kellelt ja kust bakteritüved pärinevad. Mitmed teadustööd kinnitavad eelkõige inimspetsiifiiste rakkude eeliseid teiste ees. Näiteks on nende koloniseerimise tase oluliselt kõrgem, need on teiste tüvedega võrreldes tunduvalt vastupidavamad ning kinnituvad ka meie soolestiku limaskestale paremini, sest nende rakuseinad on geneetiliselt kohandunud peremeesorganismi ehk inimesega.

Lisaks on oluline süveneda piimhappebakterite kontsentratsiooni. Toidulisandite pakenditelt numbreid lugedes võib tihtipeale tegelikust koostisest vägagi petlik mulje jääda. Seega tasub meelde jätta, et ideaalne bakterite hulk päevases annuses iga bakteritüve kohta peaks olema 10E9 cfu/g. Väiksema kontsentratsiooni korral ei õnnestu bakteritel soole limaskestale kinnitumiseks piisavalt sooleflooralt eluruumi võtta.

Oluliseks on ka bakterite stabiilsus ehk nende tegelik toimimisvõime ja tootmisprotsess. Just sellele asjaolule pööratakse tihtipeale kõige vähem tähelepanu, kuid iroonilisel kombel on see kõige olulisem. Nn tootmisprotsessis on väga laialdaselt kasutusel bakterite tsentrifuugimine, mis muudab küll tootmise väga odavaks, kuid hävitab sealjuures ka suure osa elusbakteritest. Näiteks Soome päritolu Biolatte toodete valmistamisel kasutatakse aga bakterite filtreerimise meetodit, mis on küll kallim, kuid tagab bakterite parema ellujäämise.

Lisaks sellele tuleb bakteritele luua kapslisse ideaalne keskkond. Parimaks niiskustaseme protsendiks on alla 4%. Sellest kõrgema niiskustaseme puhul bakterid aeg-ajalt aktiveeruvad, kuid kuna neil pole kapslis piisavalt toitu, siis nad surevad. Blisterpakendisse pakendamine hävitab protsessis kasutatava kuumuse tõttu 80% bakteritest, tabletti valmistades hukkub pressimise ja temperatuuri tõttu 95% bakteritest.

Probiootikumide valikul on oluline aru saada ka, milliseid täiteaineid on kasutatud ning millist testimisprotsessi rakendatud. Täiteaine puhul on oluline, et see oleks segatud võimalikult lihtsalt, sest liigne koostisainete osakaal vähendab bakterite efektiivsust. Pakenditelt infot lugedes tuleks kindlasti tähele panna, kas testitud on ka valmis toodet või lõpeb testimisprotsess juba laboris. Viimasel juhul on suur tõenäosus, et testitud segu jõuab kapslitesse lahjendatuna, mistõttu ei ole nende kasutamisel nii suurt mõju kui algselt võiks eeldada.

Kahtlemata ei saa unustada ka individuaalsuse aspekti, millest tulenevalt võivad ka samasugused probiootikumid erinevatele inimestele erinevat mõju avaldada.

Allikas: Biolatte