See on pisike tume märk nahal. Sünnimärgi värvus on tume, sest selle moodustab hulk naharakke, mida kutsutakse melanotsüütideks ja mis annavad nahale pruuni värvuse. Sageli on sünnimärgid ringja või ovaalse kujuga ja need võivad olla siledad või naha pinnast pisut kõrgemal.

Kas sünnimärgid on nahal lihtsalt niisama?

Sünnimärgid võivad olla nähtavad sündimisest saati. Samas arenevad sünnimärgid ka elu jooksul, eriti esimese 30 aasta vältel. Lisaks kipuvad sünnimärgid vanemaks jäädes tuhmuma. Sünnimärgid on sageli pärilikud ja esinevad eelkõige valge nahatooniga inimestel. Päikesepaiste võib aja jooksul muuta sünnimärke tumedamaks ja lisaks võivad sünnimärke mõjutada ka rasedus ja hormonaalsed muutused.

Muutused sünnimärkidega

Sünnimärgid on tavalised ja enamasti kahjutud. Kui aga selle rakud hakkavad tavapäratul moel muutuma, võib sellest välja areneda nahavähk, mida nimetatakse pahaloomuliseks melanoomiks. Selle sümptomitest peaksime olema kõik teadlikud ja kui märkad mõnda, mine kindlasti kiireimas korras arsti juurde.

Sümptomid, millele pead koheselt tähelepanu pöörama on sünnimärgi kuju muutus, sünnimärgi suurenemine, sünnimärgi ebakorrapärane kuju või värvus, veritsemine, immitsemine, sügelemine.

Lisaks peaksid tähelepanu pöörama ka sellele, kui sünnimärk on:

  • asümmeetriline ehk selle mõlemad pooled erinevad teineteisest suuruse ja kuju poolest;
  • piirjoontelt ebakorrapärane, hägune või sellel esineb täkkeid;
  • värvitoonilt ebaühtlane, märkad musta, pruuni ja roosa erinevaid toone;
  • muutunud suuremaks, enamik melanoome on diameetrilt vähemalt 6 millimeetrit.

Igal juhul tasub minna kohe arsti juurde, kui miski tundub natukenegi tavapärasest erinev.

Kontrolli ennast

Kui su nahal on palju sünnimärke, siis on väga tähtis, et enda sünnimärkidele aeg-ajalt pilgu peale heidaksid. Kui sul on sünnimärke kohtades, kuhu sa ise vaadata ei saa, siis palu seda mõnel sõbral või pereliikmel teha. Kui see ei tundu meeldiv, siis pildista ennast ja uuri fotot põhjalikult. Võid teha ka nii, et jätad fotod alles ja kui teed uued, siis võrdled neid vanadega, et näha, kas on toimunud mingeid muutuseid.

Ära ole päikese käes

Kui su nahal on palju sünnimärke, siis hoidu päevitamisest ja kasuta kindlasti tugevat päikesekaitsekreemi.

Allikas: byrdie