Toitumisnõustaja ja üldarst soovitavad: nipid ja trikid, kuidas mitte haigeks jääda
Toitumisnõustaja Teele Teder soovitab haigestumisel tarbida C-vitamiini koos tsingiga. „Pikka aega on vaieldud selle üle, kas C-vitamiin aitab külmetuse korral või mitte. Mitmed uuringud on näidanud, et C-vitamiini tarbimine külmetushaiguste esinemissagedust ei mõjuta, kuigi aitab mõningal määral vähendada haiguse kestvust ja tõsidust. Samas on leitud, et C-vitamiini toime koos tsingiga on hoopis tõhusam - 1g (1000mg) C-vitamiini ja 30mg tsinki päevas leevendab hingamisteede infektsioonide sümptoome ning lühendab haiguse kestvust märgatavalt.“
Lisaks ütleb ta, et magusatarbimisega tuleks piiri pidada. „Liigne suhkru tarbimine ja pidev kõrge veresuhkru tase takistavad C-vitamiini imendumist. Samuti nõrgestab liigne rafineeritud suhkru tarbimine immuunussüsteemi.“
Et aga oma immuunsussüsteemi tugevdada, ütleb Teele Teder, et alustada tuleks hoopis oma seedimise eest hoolitsemisega. „On väheteada fakt, et 80% meie immuunsussüteemist sõltub sellest, mis olukorras on meie seedimine. Hea võimalus heade bakterite osakaalu suurendada on lihtsam, kui arvata võiks. Piisab, kui lülitame oma igapäevasesse toitumisse pisut hapendatud toite, need sisaldavad häid mikroobe, millega saame oma soolefloorat tasakaalustada.“ Näiteks soovitab Teele Teder igapäevaselt tarbida paar supilusikatäit värskelt hapendatud kapsast või – seeni, üks hapukurk või klaasike keefiri. „Ka jogurtit peetakse heaks probiootikumiks, kuid selle puhul tuleb jälgida, et tegemist oleks naturaalse ning ilma suhkruta tootega. Ja kuna kõigis toitudes ei ole samad probiootilised tüved, on kasulik valida oma toidusedelisse erinevaid fermenteeritud (hapendatud) toite.“
Üldarst dr Kristel Amjärv soovitab lisaks C-vitamiinile kindlasti tarbida ka mett ja kanapuljongit. „Mesi on teada desinfitseeriva omadusega, seepärast kurguvaluga, on lusikatäis mett alati mõnus ja abistav vahend valu leevendamiseks. Mett on mõistlik lisada teele, kuid mitte keeva vette vaid lahustada soojas vees.“ Dr. Kristel Amjärv soovitab keeta ka kanapuljongit, juua rohelist meega teed, süüa küüslauku, ingverit, c-vitamiini sisaldavad kodumaised marju- mustsõstart, astelpaju, kibuvitsa ja lõunamaisetest sidrunit, apelsine ja kiivit.