Palmitoleenhappe sisaldus võib ulatuda hanerasvas 20%-ni. Palmitoleenhape onsamuti antioksüdant ja osaline rakkude uuenemisprotsessis. Nii leidis hanerasv hädade parandamisel kasutust juba 4000 aastat tagasi vanade egiptlaste juures, millest on säilinud kirjalikud ülestähendused kasutusest silmarohuna, putukate vältimisel, sääsehammustuste hooldamiseks ja veel paljudel teistel otstarvetel. Kuigi põhjamaalaste esivanemad siis veel oma tarkusi kirja ei pannud, võib hanerasval põhineva haavasalvi olemasolu sellel ajal oletada ka meie maal. Hanerasva on peetud võrreldes kõikide teiste rasvadega salvide valmistamiseks või muuks kasutuseks kõige väärtuslikumaks ehk kõigi rasvade emaks.

Läänemaailmas tõusis hanerasv uuesti bronhiidi- ja köhavastase vahendina päevakorda 20. sajandi alguses ja 1930ndatel, kui veel antibiootikume ei kasutatud. Seega on tegemist vanavanaemadeaegse traditsioonilise ja ajaproovile vastu pidanud lahendusega.

Peale hanerasvas olevate teadaolevate ja veel mitte väljaselgitatud koostisosade omistatakse kasulikku mõju hanerasva pealekandmisega kaasnevale naha hõõrumisele, mis parandab verevarustust. Üldiselt kantakse hanerasva õhukese kihina hõõrudes rindkerele ja jalataldadelekaks või kolm korda päevas.

Külmade ilmadega on kasutatud hanerasva külmakahjustuste vältimiseks riietega katmata näo piirkonnas, kui on vaja viibida pikemat aega väljas, nagu näiteks talisportlastel või loodusesõpradel. Ajaloos on kasutatud hanerasva ka peale külmakahjustuse ilmnemist. Meie piirkonnas on ilm üsna ettearvamatu ja pakane võib tabada ette hoiatamata. Hanerasva kasutatakse veel korbatanud naha pehmendamiseks, lamatiste, põletuste, haudumiste ning märja ekseemi puhul. Hanerasval põhinevaid tooteid on kasutatud keha masseerimiseks seoses nahka soojendava ja noorendava mõjuga. Venemaal kasutati hanerasva meeste seksuaalse võimekuse tõstmiseks, määrides strateegilist piirkonda alakehas. Nii omistati hanerasvale suurt väge.

Hanerasv sobib eriti hästi väikeste lastega emadele, kes soovivad olla valmis halbadeks üllatusteks, mida võivad pakkuda külm aastaaeg ja kaasnevad külmetused.

Tervixi kolmes suuruses pakendis hanerasvasalvid on valmistatud väikelastele, tundliku nahaga inimestele ja allergikutele sobivalt ilma sünteetiliste koostisaineteta ja põhinevad mesilasvahal.

Parima hinnaga Tervixi käsitöötooted leiad tervix.ee, apteekidest ja kaubanduskettidest.

Jaga
Kommentaarid