Tasakaalustatud toit iga päeva alguses on igasuguse tervisliku kaalu saavutamise plaanis esikohal. Uuringud on tõestanud, et need inimesed, kes hommikuti söövad, tarbivad ülejäänud päeva jooksul vähem kaloreid ja on toitumisvalikutes tervislikumad kui need, kes päeva alguses ei söö. Toitainerikka hommikusöögi lisaboonus: see varustab aju glükoosiga ning aitab sinu meelel püsida selge ning kuni lõunasöögini optimaalselt töötada.

Tarbi rohkem köögi- ja puuvilju

Selleks, et kaalulangust kiirendada, püüa igapäevaselt tarbitavate puu- ja juurviljade kogust kahekordistada (kui mitte kolmekordistada). Värsked saadused koosnevad suurelt osalt veest, seega on neis vähe kaloreid. See tähendab, et võid süüa suurema koguse, kuid sa ei võta kaalus nii kergesti juurde. Lisaks on värsketel puu- ja juurviljadel kõrge kiudainete sisaldus, mis aitab vähendada näljatunnet. Värsked viljad on ka kasulikud abimehed erinevate haiguste eemale peletamisel.

Julge katsetada! Sea sammud turule ja soeta võimalikult värskeid saadusi või kasuta külmutatud juurikaid. Kui asi puudutab tervislikku toitu, siis rohkem on alati parem. Mõned värvilised soovitused – paprika, erinevad kapsad ja rohelised salatid, samuti baklažaan ning spargel.

Aplaus mereandidele

Järgi madala kalorsusega dieeti, milles on suur rõhk kalal ja on suur tõenäosus, et kaotad mõned kilod rohkem kui siis, kui sinu toitumiskava kala ei sisaldaks.

Lisakilode kaotamisel ei peitu võti ainult selles, et kalas sisaldub vähem kaloreid. Teadlaste sõnul võivad suurimaks mõjutajaks olla oomega-3 rasvhapped, mida sisaldub kalades nagu näiteks lõhe või makrell. Nimelt ergutavad need rasvhapped rakkudes rasvapõletusprotsesse. Seda muidugi juhul, kui ka regulaarselt trenni teed (abiks tuleb ka lihtsalt kõndimine). Oomega-3 rasvhapetel on lisaks veel mitmeid tervisele kasulikke omadusi. Uuringud on tõestanud, et neil on positiivne mõju südamehaiguste ennetamisele ja ka menstruaalkrampide leevendamisele.

Veel üks põhjus, miks peaks sinu toidulaual olema kala – see aitab sul põletada rasvu isegi magades. Kuigi see võib tunduda sulle uskumatu, tegid Hollandi teadlased kindlaks, et kui sinu päevasest toidukogusest moodustavad lahjad valgud peaaegu kolmandiku – mereannid on selleks ühed parimad –, aitad kiirendada organismi ainevahetust nii une- kui ärkevoleku ajal.

Valgud aitavad ka isusid vähendada. Washingtoni ülikooli meditsiooniosakonna poolt läbiviidud katsed tõestasid, et inimesed, kes olid 12 nädalat madala rasvasisaldusega kuid kõrge valgusisaldusega dieedil, suutsid ilma sellest isegi aru saamata tarbida päevas 441 kalorit vähem. Kuidas? Nad lihtsalt ei olnud nii näljased.

Rohkem piima, palun

Piimatoodetes sisaldub rohkelt kaltsiumi ehk mineraali, mis võib olla looduse enda kaalukaotuse eliksiir. Teadlased on öelnud, et dieet, mis koosneb rohkelt kõrge kaltsiumisisaldusega toodetest (ja mitte toitumiskava, milles enamik kaltsiumist tuleb toidulisanditest), võib vähendada kaltsitriooli kahjulikku mõju – hormooni, mis mõjutab rasvarakkude suurenemist ja keha rasvavarude täiendamist. Selleks, et sinu keha suudaks tõhusamalt rasva lõhustada ja seega kaalulangust kiirendada, on vajalik päevane kaltsiumikogus 1000 mg.

Tennessee ülikooli teadlased leidsid, et kaalujälgijad, kes panid suurt rõhku piimatoodetele, kaotasid kuue kuuga umbes poole rohkem kaalu ja keharasva kui need, kes kaltsiumirikkaid toite vältisid. Lisaboonus tervisele – lisaks luude tugevdamisele ja osteoporoosi ennetamisele on uuringud tõestanud, et piimatoodetel on seos ka insuldiriski ja tüüp II diabeedi ohu vähendamisega.

Lisa elule vürtsi

Selleks, et oma toidukord hetkega kaalulanguse suhtes sõbralikumaks muuta, vaheta rasvarohked või, õli ja erinevad kreemid ning kastmed vürtside vastu, mille kalorsus on nullilähedane. Uuringud on tõestanud, et vürtsikatel maitsetel võib olla pikaajalisem mõju kaalu langusele. Näiteks kapsaitsiin, vürtsikas koostisosa, mida leidub tšillipipardes, võib olla tõhus isude vähendaja, ainevahetuse kiirendaja ning rasvapõletaja. Kanadas läbiviidud uuring tõestas, et inimesed, kes söövad eelroaks midagi, milles sisalduvad vürtsikad maitsed, tarbisid järgmise toidukorraga 189 kalorit vähem.

Kasutades toidu valmistamisel vürtse ja maitsetaimi, mis muudavad toidu maitset tugevamaks, kasutad suurema tõenäosusega tunduvalt vähem soola. See on suureks boonuseks, sest enamik naisi tarbib päeva jooksul soola soovitatavast kogusest, milleks on 2300 mg, enam kui 1000 mg rohkem. Kuigi liiga suur soolakogus ei ole otseses seoses kaalutõusuga, võib see põhjustada puhitusi ja veepeetust.

Täistera terviseks

Et keha seedib täisteratooteid aeglaselt, hoiab nende söömine isud kontrolli all ja veresuhkru stabiilsena. See võime stabiliseerida isusid selgitab, miks naised, kes osalesid 12 aasta pikkuses Harvardi ülikooli uuringus ja tarbisid selle aja jooksul rohkem täisteratooteid, võtsid kaalus juurde vähem kui need, kes sõid enam rafineeritud teravilju nagu koogid, valge sai ja kõik ülejäänud valgest jahust toiduained. Viimased mõjuvad veresuhkrule hukatuslikult ja panevad sind veelgi rohkem tahtma süüa süsivesikuid. Vaheta suhkrurikkad töödeldud toidud ja rafineeritud teraviljad täisteraviljade vastu ja otsi snäkke, kus suhkur – või mõni muu versioon sellest – ei ole koostisosade nimekirjas esimene.

Allikas: Delish