Tallinn Dolls viib Kuldnõela galal kokku koomiksid, futurismi ja 80ndate peojanu

Tallinn Dollsi Kuldnõela kollektsioon DOLL POWER FOREVER on täis puhast mängurõõmu. Kollektsioonis saavad kokku koomiksite maailm, futurism ja 80ndate peojanu. Esindatud on kõik, mis annab võimaluse tunda end superkangelasena, astuda vastu igale probleemile mängu ja kergusega ning mitte unustada, et elu on tähistamiseks ja nautimiseks.

“Ma tunnen, et ma ei taha moodi üldse tõsiselt võtta, sest neid asju maailmas on juba niigi liiga palju. Iga hommik tõuseme üles, et lahendada portsu probleeme ja mood ei ole üks neist. Küll aga tahaksin alati anda naistele kaasa peoga võimu ning korraliku doosi enesekindlust ja küll siis asjad hakkavad lahenema. Mitte miski ei suuda meid peatada peale meie enda ja Tallinn Dolls paneb gaasipedaali põhja, et naised tõuseksid kõrgemale ja liiguksid kaugemale isegi reaalsusest,” räägib oma nägemusest Mari Martin.

“See kollektsioon sündis iseenesest, ilma ühegi pingutuseta. Kasutasin selle kollektsiooni puhul ära kõike, mida stuudiost leidsin — katkised ehted ReUse Republic aegadest (ehk moetööstuse jäägid), väiksemad kangaribad, mis lõikusest alles olid jäänud ja palju muud,” lisab disainer. “Ma ei piiranud ennast seekord millegagi, ka ambitsiooniga neid hiljem seeriatootmiseks kasutada,” kommenteerib disainer, et ilmselt jääb nii mõnigi ese ainueksemplariks, aga ta lõbutses nende loomisel täiel rinnal. “Unistused, elujanu ja rõõm ei ole vanusega piiratud ja kui me vahel unustame selle ära, siis tasub seda endale meelde tuletada. See kollektsioon on just selleks.”

Tallinn Dolls on 12aastane moebränd, mis keskendub igapäevaselt disainerloomingu seeriatootmisele. “Selle juures usume tulihingeliselt moetööstuse uuendamisele läbi tehnoloogia ja keskkonnasõbraliku maailmavaate. Mulle ei paku huvi ainult Tallinn Dolls vaid kogu sektor ja selle areng. Tunnen, et kui ma selles sektoris tegutsen, siis võtan mingisuguse vastutuse kogu selle sektori eest ja ma tahan panustada, et see areneks, liiguks edasi ja muutuks keskkonnasõbralikumaks,” selgitab Mari Martin brändi tõekspidamisi. “Mulle ei meeldi kuulutada, et asjad on halvasti vaid keskenduda sellele, mida saaks ära teha.”

Disainer pöörab tähelepanu ka paljudele teemadele, mis on disainimise taga — tehnoloogiale, mis aitaks sektoril tervislikumate müügimudeliteni jõuda nagu näiteks ette tellimise kampaaniad, vähendades ületootmist. “3D tehnoloogiad uute disainide kiireks arendamiseks ja efektiivne väikeseseeria tootmine,” lisab disainer.

Lilli Jahilo erilisest Kuldnõela kollektsioonist: selle loomine on olnud suurem väljakutse, kui ma oskasin arvata

Kuldnõela auhinnale nomineeritud Lilli Jahilo bränd on pea 12 aastat panustanud naiste võimestamisele läbi originaalse autoriloomingu. Tallinn Fashion Weeki raames näeb teisipäeval, 19. oktoobril tema järgmise aasta kevadsuvist kollektsiooni.

Moedisaineri põhimõtteks on alati olnud luua rõivaid, mille eluiga oleks võimalikult pikk ning mis rõõmustaks kandjaid kaua. Toodete keskmes on kvaliteetsed materjalid ja laitmatu rätsepatöö, suurepärane istuvus ning erinevatele figuuritüüpidele loodud tegumoed. Selle kollektsiooniga on soov pöörata fookus lisaks eelnevale ka keskkonnale ning uurida, mida tähendab luua moodi ilma taastumatust toorainest pärit materjalideta. Nii on terves kollektsioonis kasutatud vaid taimset päritolu kangaid ja biolagunevat furnituuri.

Disainer selgitab: “Minu jaoks on selle kollektsiooni loomine olnud hästi põnev protsess, ent ka oluliselt suurem väljakutse, kui ma esialgu oskasin arvata. Kõige raskem on kahtlemata olnud leida looduslikku päritolu furnituuri — nagu ilmneb, ei ole maailmas veel seni loodud biolagunevaid tõmblukke, samuti on nööpide valik üsna piiratud. Küll aga tootjatel suur töö selle nimel käib! Soovisin säilitada brändi käekirjale omaseid elemente ja figuurseid siluette, aga tuua sisse ka täiesti uudseid tootegruppe. Kus vähegi võimalik, katsusin luua tooted monokiust, mis loob tulevikus võimaluse toote lihtsamaks ümbertöötluseks. Sest mõelge, kui paljudest eri materjalidest ja elementidest meie riided tavapäraselt koosnevad. See kollektsioon ongi omamoodi uurimisprojekt, et näha, mida tähendab luua 100% naftavaba toodet. Samuti pole siin kasutatud ühtegi loomset päritolu materjali, ei villa ega siidi.”

Stilistiliselt on kollektsioonis elemente 90ndate tänavamoest, reivikultuurist, samuti unisex tooteid, mis on edasiarendused möödundsuvisest TAKKK keskkonnakunsti sümpoosioni meeste tööriiete projektist. “Olen sidunud sellesse kollektsiooni mälupildid 90ndate Londonist, kus toona lapsena elasin, samuti sellele järgnenud klubimuusika kõrgaja, reivid ja peod. Vastukaaluks on sinna punutud ka maalähedust à la väike maja preerias ning käsitööd, mis heegelduste ja naturaalsete materjalide näol esindatud on. See on justkui ringreis läbi lapsepõlvemaa. Ilmselt on nüüd piisavalt ajalist distantsi tekkinud, et see aeg endast uuel moel läbi filtreerida”, sõnab Lilli oma uusimast kollektsioonist.

Disainer Triinu Pungits soovib, et moemaailm liiguks uuele tasandile

Varasemalt Hõbenõelaga tunnustatud disainer Triinu Pungits toob teisipäeval avapaugu saava sügisese moenädala raames lavale Kuldnõela kollektsiooni.

“Hetke olukord soosib tulla tagasi mõtte juurde ja soovida, et see maailm kestaks veel (mõnda aega). Moemaailm vôiks liikuda uuele tasandile, astuda sammuke kõrvale, võtta vastutust ka väiksematel tasanditel,” räägib moelooja oma kõige uuemast kollektsioonis. Idee tuules on Pungits kasutusele võtnud juba olemasolevaid lemmikuid varasemast loomingust, kombineerides neid paari-kolme uue tootega. “Muutuste tekkeks vajame ka uut energiat,” lisab moelooja.

Teisipäevasel auhinnagalal Kuldnõelale nomineeritud disainer tegutseb alates 2016. aasta algusest brändi TRIINU PUNGITS nime all. Brändi disainer Triinu Pungits on olnud tegev tekstiili- ja moevaldkonnas juba 17 aastat. Lisaks moedisainile annab Triinu loenguid aeg-ajalt Tartu Kõrgemas Kunstikoolis ning on loonud kostüüme mitmetele teatrilavastustele.

Triinu Pungitsa looming on pälvinud rahvusvahelist tähelepanu sellistes väljaannetes nagu Elle Russia, Vogue Italia, British Vogue ja Glamour. Samuti on Triinu jõudnud finalistide hulka mainekal disainerite konkurssil ITS (International Talent Support) ja poolfinalistide hulka Hyeres’i konkurssil. Kodumaiselt on Triinu Pungits tunnustatud Hõbenõelaga.


Kõiki Kuldnõela kollektsioone saab näha teisipäeval, 19. oktoobril piduliku auhinnagala raames. Piletid Piletitaskust.