Kuivõrd oluline on Teie jaoks teadmine, et disainite rõivaid ja esemeid, mille toormaterjal on saadud niiöelda loodusliku valiku käigus ja mitte loomi eesmärgipäraselt hukates?

Anni: Minu jaoks mängib väga suurt rolli, et kasutatav alpakade karv on eetiline ja selle nimel ei hoita ei vangistuses ega hukata ühtki looma ehk siis on julmuse vaba. Massilisest loomakasvatusest tulenevad keskkonnakahjustused on väga rängad, rääkimata karusnaha telgitagustest, mis on veelgi hullemad ning personaalselt ei sooviks neisse panustada ei oma professionaalses ega isiklikus elus.

Kas ja kuivõrd oluline on toodete päritolu ja toormaterjali hankimise viis neile, kellele disainite sisustusesemeid ja rõivaid?

Anni: Ma ütleks, et see on üsna oluline, kindlasti just naha puhul ja seda näeb hästi nii messidel kui meie enda showroom'is. Karusnahk on muutunud paljude jaoks vastuvõetamatuks ja küsimusi alpaka karva päritolu kohta tuleb aina tihemini. Alpaka on traditsioonilisele karusnahale hea alternatiiv ning proovime seda paremini ka oma klientidele tutvustada. Palju uuritakse ka villa päritolu kohta ning tõsiasi, et meie vill pärineb Peruu mägismaadel vabalt elutsevatelt alpakadelt läheb korda väga paljudele. Nii naturaalsete- kui luksuskiudude sektoris on üldse märgata väga tugevalt teadlikkuse ning hoolivuse kasvu.


Miks eelistavad paljud inimesed just naturaalsest toorainest valmistatud rõivaid või sisustusesemeid?

Anni: Meie suurim organ on nahk ning rõivaid valides peaksime silmas pidama selle tervist ja heaolu – naturaalsed kiud on selle jaoks väga hea valik, sest tagavad naha loomupärase hingamise ja ainevahetuse. Alpaka on suurepärane näide looduse tarkusest, tema omadused on justkui loodud meie naha ja keha kaitseks – hüpoallergiline, ülipehme, vett- ja mustusthülgav ning kaitseb meid nii külma kui sooja eest just tänu oma struktuurile, mis tagab hingavuse ja õhuvahetuse. Samu omadusi üritatakse jäljendada ka tehnoloogiliste kiudude puhul, kuid laialdasemalt levinud polüestritel kahjuks neid omadusi veel pole, mistõttu pole nad meie keha ja mugavuse huvides just kõige parem valik.

Milline on Teie nägemus kliendist, kellele disainite alpakavillast rõivaid?

Anni: Klient, kellele disainin, armastab isikupära, loomulikku ilu ja naturaalsete kvaliteetsete materjalide luksust. Rõivad peavad olema mugavad ja lihtsasti kombineeritavad. Minu jaoks on tähtis, et rõivad tooksid esile kandja eripära, rõhutades igaühe unikaalsust.

Mis on alpakavilla kolm suurimat omapära, mida tuleb arvestada sellest materjalist toodete disainimisel?

Anni: Alpaka vill on tõesti väga soojapidav ning sellega tuleb arvestada lõnga jämeduse ja koe valikul lähtuvalt disainitava rõiva funktsioonist. Kiu valikul ja kombineerimisel saame rõhutada tema erinevaid omadusi – näiteks segades siidiga ja valides õhema lõnga, saame mõnusa kihi, mis vajadusel kaitseb sooja ja vajadusel külma eest ning vastupidi, valides õhulisema ning paksema kiu, võime luua tiheda koega ka lausa tuulekindla rõiva.

Alpaka lõngal on väga ilus langevus, mis tagab istuvuse kehal, kuid näiteks struktuurseid mustreid ja vorme on temast veidi raskem vormida, mis seab disainile omad piirid või õigemini paneb mõtlema veidi teises vormikeeles.

Milliseid omaduste tõttu kannate ise meelsasti alpakavillast tooteid?

Anni: Kindlasti alpaka siidisus, sest peale esimest kokkupuudet alpakavillaga on üsna raske minna tagasi näiteks lambavilla juurde. Alpaka on naha vastu nii pehme, et villast riiet saab vabalt kanda ka ilma vahekihita, niiöelda second skin versioonis. Olen ise väga külmakartlik, mis on Eestis elamise teinud kohati üsna keerukaks, kuid alpakavillast rõivad kaitsevad ka jahedamate ilmade korral väga hästi.