2010. aasta uuringus pildistati isikuid, kes olid maganud eelmisel ööl vähemalt kaheksa tundi, ja neid, kes polnud 31 tunni vältel üldse maganud. Inimestele näidati pilte ja nad väitsid, et unevaeguses inimesed nägid välja (loomulikult) väsinumad, aga ka vähem atraktiivsed, halvemas tervislikus seisus ja õnnetumad.

2. Õelus.

Kas tüdrukutele meeldivad tõesti pahad poisid? 2014. aasta Hiina uuringus näidati meestele ja naistele pilte neutraalse ilmega inimestest. Mõne pildi peale oli kirjutatud „korralik“ ja „aus“, teistele „õel“ ja „julm“ ning mõnele polnud midagi kirjutatud. Osalejad pidasid negatiivsete omadustega seostatud isikuid vähem atraktiivsemaks.

3. Kinnine kehakeel.

2016. aastal tõestati, et endassetõmbunud kehakeel võib jätta vähem atraktiivse mulje. Ühes uuringus näidati osalejatele pilte kohtinguäpis, kus mõned mehed ja naised olid kinnistes poosides (näiteks ristatud käte või longus õlgadega) ja teises avatud poosides (näiteks käed laiali või millegi poole sirutamas). Tulemused näitasid, et kinnise kehakeelega isikuid eelistati palju vähem – eriti kinnises poosis mehi.

4. Stress.

Võta rahulikult – ja näed kuumem välja. 2013. aasta uuringu kohaselt pidasid heteroseksuaalsed mehed stressihormoon kortisooli kõrge tasemega naisi vähem atraktiivseks. Uuringu läbiviijate sõnul võib olla põhjuseks see, et madal stressitase on seotud tervise ja viljakusega.

5. Liiga õnnelik või uhke näimine.

Õnnelikkus on naiste puhul üldiselt atraktiivne, aga naised eelistavad mehi, kes liiga palju ei naerata. Uhkusega on aga vastupidi: meeste puhul on see külgetõmbav, aga mehed ei eelista liiga uhke näivaid naisi. 2011. aasta uuring kinnitas seda.

6. Huumorimeele puudumine.

2009. aasta uuring näitas, et hea huumorimeel on atraktiivsem nii puuduvast kui keskmisest huumorimeelest. Sugu ei mänginud rolli: halb huumorimeel ei meeldinud ei meestele ega naistele.

7. Laiskus.

2004. aastal viidi läbi hulk katseid, mis näitasid, et näiline atraktiivsus sõltub suures osas abivalmidusest. Kuuenädalasel arheoloogiakursusel paluti üliõpilastel hinnata üksteise iseloomuomadusi ja atraktiivsust nii kursuse alguses kui lõpus. Tulemustest selgus, et laisa mulje jätnud üliõpilased näisid kaaslastele kursuse lõpus vähem atraktiivsemad.

8. Liiga sarnane või erinev lõhn.

Inimesed otsivad kaaslasi, kes pole neile geneetiliselt ei liiga sarnased ega erinevad – ja me hindame seda osaliselt lõhna järgi. 2006. aasta uuring näitas, et mida sarnasemad paari MHC-geenid olid, seda nõrgem oli külgetõmme partnerite vahel ja seda suurema tõenäosusega nad teineteist petsid. Samas on uuringud näidanud ka seda, et väldime partnereid, kes meist liiga erinevalt lõhnavad.

9. Valetamine.

Uuringud näitavad, et valetamine jätab nii naistele kui meestele halva mulje. 2006. aastal anti katsealustele lugeda meeste ja naiste lühitutvustusi, kus neid kirjeldati kas intelligentse või ebaintelligentsena, iseseisva või sõltuvana ja ausa või valelikuna. Selgus, et ainult ausus (või selle puudumine) mõjutas märgatavalt seda, kui atraktiivne ja meeldiv inimene tundus.

Allikas: IFLScience