Motivatsiooni müüt

Mõtle hoolega, kas sa ikka teed neid asju, mis sulle sobivad ja mida sa peaksid kahtlemata tegema. Kui sul on järjest keerulisem oma tööks motivatsiooni leida, võib see olla märk sellest, et sa ei peaks seda tööd üldse tegemagi.

Püüa leida rohkem tegevusi või valdkondi, kus sul pole vaja pidevalt motivatsiooni, vaid milleks sul on sisemine tahe. Sa ei vaja ju motivatsiooni mõne oma hobiga tegelemiseks, sest sa tahad nagunii seda kogu hingest teha. Samamoodi võib olla ka sinu tööga.

Sisemine ja väline motivatsioon

Motivatsiooni on kahte tüüpi: sisemine ja väline. Viimane on väliste tegurite, näiteks palga, soodustuste, staatuse jm abil inimeses millegi tegemise soovi tekitamine. Sisemine motivatsioon on teisisõnu tahe midagi teha. Tööandjad arvavad tihti, et nad teavad, mida töötajate motiveerimiseks on vaja, ning pööravad tähelepanu vaid välistele motivaatoritele.

Anna lubadus ja tee midagi ära ning motivatsioon tõuseb iseenesest

Turvatunde säilitamise soov on takistuseks igale ettevõtmisele. Kui teadmatus ei ole sinu jaoks vastuvõetav, muutub see hirmuks. Kui sa teadmatust aktsepteerid, muutub see elujõuks, tähelepanelikkuseks ja loovuseks.

Üks parimaid eneseusu kasvatajaid on millegi ära tegemine. Kui oled pikalt mõnele projektile mõelnud, kuid sul on julgusest, oskusest või enesekindlusest puudu jäänud, siis võta see asi ette ja tee ära. Pärast seda hakkad uskuma, et oled suuteline veel palju enamaks.

Tee hästi seda, mida sa teed

Sind aitab motiveerituna hoida ka see, kui teed oma tööd väga hästi, sest positiivne tagasiside ümbritsevatelt inimestelt, klientidelt ja partneritelt paneb sind veelgi rohkem pingutama.

Kui sa teed head asja täie innu ja südamega, siis aitab see inimesi. Nad jagavad oma häid kogemusi teistega ja sa hakkad saama väga palju positiivset tagasisidet. Edu motiveerib sind edasi tegutsema. Seega, leia enda jaoks valdkond, mis paneb su silma särama ja mille abil saad inimesi aidata.

Õnnetu olemise valem

Õnnetu olemise valem on järgmine: võrdle end igal võimalusel kellegi teisega ning alati leidub keegi, kes teeb midagi sinust paremini, rohkem või suuremalt. Teistega võrdlemise asemel mõtle hoopis sellele, kus sa ise kaks, viis või kümme aastat tagasi olid. Kui mõistad, mida kõike sa selle ajaga korda oled saatnud, aitab see sul ennast inspireerida ja motiveerida.

Arenda ennast

Tuntud motivatsioonikõneleja Zig Ziglar on öelnud, et enese motiveerimine on nagu enda pesemine. Sa ei saa käia üks kord duši all ja öelda, et oled nüüd elu lõpuni puhas. Motivatsiooni ja õppimisega on samamoodi: selleks et hoida ennast motiveerituna ja edukana, peab ennast pidevalt harima ja tegema neid asju, mis sellele kaasa aitavad.

Osale sisukatel koolitustel, kus esinejad oskavad kõnelda kaasahaaravalt ja inspireerivalt. Vali koolitajad, kes annavad edasi just sellist sisu, mis on sulle kasulik ja vajalik. Tihti on vaja ka selliseid koolitusi, mis tuletavad sulle meelde põhitõdesid, sest sa võid paljusid asju teada, aga ei kasuta neid teadmisi.

Tekita endale väline surve

Mentori või coach’i palkamine on samuti hea viis ennast tegusana hoida. Tegutsemishimulisena aitab sind hoida ka sarnaselt mõtlevate inimeste tugigrupp, inglise keeles mastermind. Tugigrupp käib teatud aja tagant koos ja iga kord võetakse ette mõne grupiliikme ees seisev probleem ja püütakse sellele ühiselt lahendust leida. Selline kokkulepe sunnib osalejaid ka rohkem tegutsema, sest teistele tuleb ju iga kord vahepeal toimunust ülevaade anda.

Mastermind-grupi asemel võid ka sõbra või mõne hea tuttavaga kokku leppida, et toetate teineteist

Samuti toimib välise survena see, kui võtad mingi kohustuse, mille pead kindlasti ära tegema, vastasel korral järgneb nn karistus. Näiteks töötab niimoodi laen pangast või mõne sõbra käest. Väga oluline on, et sa ei võtaks laenu lihtsalt mingi suvalise asja jaoks, vaid sul on teada, kuidas sa kavatsed selle abil rohkem raha teenida, nii et pärast laenu ja intresside maksmist veel kasumisse jääd.

Võid anda ka avaliku lubaduse midagi ära teha. Tee seda näiteks Facebookis. Ütle, mida oled otsustanud teha, ja palu sõpradel aeg-ajalt küsida, kuidas sul sellega läheb.

Kõik see aitab sul projekte lõpetada, eesmärke täita ja jõuda senisest suuremate saavutusteni, andes sulle jõudu üha uusi asju ette võtta. Pane see ratas liikuma ja imelised asjad hakkavad sinu elus juhtuma.

Roland Tokko nõuanded, kuidas olla motiveeritum:

  • Tee midagi ära ja oled motiveeritum uusi asju ette võtma.
  • Tee oma asja tõeliselt hästi.
  • Ära võrdle end teistega.
  • Osale koolitustel.
  • Anna sõpradele lubadus midagi ära teha ja pea sellest kinni.