• Nahatrauma, näiteks kui näos on kunagi olnud tugev akne
  • UV-kiirguse kahjustus, mis võib tekkida hoolimatust päikesekreemi kasutamisest või päikesega liialdamisest
  • Kehas on hormoonid tasakaalust väljas

Melasma (pigmendilaigud) ja tumedad laigud ilmuvad laubale, ninale või põsesarnadele ja ehkki need välimust ei riku, ei ole keegi enamasti rahul, kui oma näos äkitselt sinna tekkinud laike märkab.

Dermatoloog Zenovia Gabriel, kes on spetsialiseerunud hormoonidega seotud nahahooldusele, soovitab naistel, kes on saanud 35-aastaseks, lisada oma hommikusse näohooldusrutiini antioksüdante sisaldava seerumi. Seerum võiks tema sõnul sisaldada C-vitamiini. Ta selgitab, et kolmekümnendates eluaastates kogeb enamik naisi suuri hormonaalseid muutusi, mis on tingitud kas rasedusest või tööstressist ja seetõttu on pigmendilaigud kiired tekkima.

Rasedus ja stress ei ole ainsad põhjused, miks pigmendilaigud hakkavad just kolmekümnendates agaralt tekkima. Päikesekahjustuse ja kehva nahahoolduse tagajärjed ilmnevadki enamasti kolmekümnendate teisel poolel ja noored naised ning teismelised võiksid juba praegu mõelda tulevaste tumedate laikude peale, kui tundide viisi päikest võtavad.

„Ehkki pigmendilaigud ei kujuta enamasti endast ohtu tervisele, põhjustavad need naistes siiski stressi,” lisab dermatoloog Keira Barr. Ja kuna neid laike on raske ravida või neist lahti saada, on oluline juba praegu oma naha eest hästi hoolt kanda ja kasutada hoolikalt päikesekreemi.

Antioksündandid neutraliseerivad kahjustusi, mida väline keskkond meie nahale tekitab, ehk näiteks liigne päikesevalgus käivitab meie kehas ka üleliigse pigmendi tootmise. Kui turgutada oma keha vitamiinide ja antioksüdantidega, saab nahk oma ülesannet paremini täita. Valides antioksüdantset seerumit, tasub vaadata, et lisaks C-vitamiinile sisaldaks see ka E-vitamiini, aselaiinhapet ja beetakaroteeni.

Allikas: Mind Body Green