Kas sa mõtled alatasa oma pooride suurusele? Teeksid ükskõik, mida, et need ainult väiksemad paistaksid? Kui vastasid neile küsimustele jaatavalt, pole sa kaugeltki üksi. Märkimisväärsed 45 % naistest muudaksid koheselt oma nahapooride suurust, kui nad saaksid ja pea kolmandik on pooride suuruse pärast rohkem mures kui kortsude, ilmneb L’Oreal Paris poolt läbiviidud uuringust, kus osales pea 2000 naist. See kollektiivne pooride pärast muretsemine on teinud reaalsuseks ühe nähtuse – “poreksia”. Pea pooled USAs küsitletud naistest annaksid midagi selle vastu ära, kui saaksid vastutasuks väiksemad poorid. 23 % loobuks üheks aastaks alkoholist. 17 % eemalduks aastaks kõigist sotsiaalmeedia platvormidest. 11 % tunnistas isegi, et nad loobuksid väiksemate pooride nimel üheks aastaks jalgade raseerimisest. Hea uudis on see, et tuues päevavalgele tõelise tõe nii pooride müütide kui faktide kohta, võime vältida taoliste ohvrite toomist.

Tõde: poore on kahte tüüpi

Sinu nahal on nii rasupoorid kui higipoorid. Rasupooride puhul on tegemist karvanääpsudega. Kõik need sisaldavad rasunääret, mis toodavad nahas rasu. Just need poorid on ka kurja juured, mis on meie kosmeetilise rahulolematuse taga. „Higipoorid on väga väikesed, seega karvanääpsud tekitavad meis tegelikult rohkem muret ning kipuvad ummistuma,“ ütleb dr Gervaise Gerstner, dermatoloog New Yorgist.

Tõde: pooridel on eesmärk

Ei, need ei ole olemas vaid selleks, et sind ärritada ja sinu tähelepanu teistest tegevustest kõrvale juhtida. Rasupooride eesmärk on aidata karvadel kasvada ning luua rasule naha pinnale liikumiseks turvaline tee. Seal on rasu eesmärk omakorda sinu nahka kaitsta. Kui poorid ummistuvad rasu ja surnud naharakkudega , võivad tekkida nii-öelda musta või valge „peaga“ poorid. Lisa sellesse kombinatsiooni bakterid ning tulemuseks on punetav ja põletikuline nahk ehk teisisõnu vistrik.

Müüt: “mustpead” muudab tumedaks neis pesitsev mustus

Dr Gerstneri sõnul on tegemist optilise illusiooniga. Kui poor on ummistunud rasu ja surnud naharakkudega, võibki tekkida nii-öelda mustpea-vistrik. „Tegelikult on see oksüdeerunud rasu. Vahel on pooris tõepoolest mustus, kui sellegipoolest on silmaga nähtav siiski oksüdeerunud rasu, mitte otseselt mustus.“

Müüt: poorid avanevad ja sulguvad

Dermatoloog Christopher W. Robbi sõnul ei ole see tõsi. „Need laienevad justkui fotokaamera objektiiv ning võivad minna nii kitsamast laiemaks kui laiemast kitsamaks,“ ütleb ta. Aur võib aidata poori sees olevat rasu pehmendada ning külm vesi või muud nahahooldusprotseduurid tekitada vastupidist efekti, kuid ka need nähtused ei pane poore avanema ja sulguma nagu kaubanduskeskuse uksi.

Tõde: UV-kiired võivad poorid näiliselt suuremaks muuta

„Mida enam päikesevalgust sinu nahale jõuab, seda suuremad võivad sinu poorid tunduda,“ ütleb dr Robb. Selle taga peitub teooria, et UV-kiired nõrgendavad poore toetavat, nahas sisalduvat kollageeni, mis poorid näiliselt kitsamaks muudab. Kollageen on peamine „ehitusvahend“, mida on vaja terveks, pringiks ja vastupidavaks nahaks. Vähenenud elastsus pooride ümber on üks peamistest põhjustest, miks poorid laienevad.

Tõde: menstruaaltsükkel mõjutab sinu pooride suurust

„Poorid on dünaamilised,“ ütleb dr Robb. „Need muutuvad pidevalt, seega, kui hormoonitase ovulatsiooni ajal oma maksimaalse kõrguseni jõuab, võivad poorid tõepoolest suuremaks muutuda. Seejärel kahanevad nad aga uuesti, kui hormonaaltase langeb.“ Ta ütleb, et ekstreemsed hormoonide kõikumised raseduse või menopausi ajal võivad samuti poorid visuaalselt suuremaks muuta.

Tõde: vanus mõjutab pooride suurust

Jah, see on kurb aga tõsi, tunnistab dr Gerstner. „ Kui vanusega langeb sinu keha loomulik elastiini ja kollageeni tootmine, muutub nahk vähem pringiks ja ka see muudab poorid näiliselt suuremaks.“ Kollageeni tootmist võivad aga intensiivistada teatud salongihooldused – uuri selle kohta oma kosmeetikult lähemalt.

Tõde: liigne pesemine võib muuta poorid näiliselt suuremaks

Jah, mustus ja surnud naharakkude jäägid võivad poore ummistada ja need näiliselt suuremaks muuta. Dr Gerstneril on selle mure leevendamiseks aga soovitus. „Ma ütlen enamikele oma patsientidele, et nad peseksid oma nägu ainult õhtuti, sest liiga tihe pesemine hävitab nahalt loomuliku rasu ja see muutub kuivaks.“ Kui see on juhtunud, võib tekkida nahaärritus, naha põhjalik puhastamine lõpetatakse sootuks ning poorid näivad taaskord suuremad.

Tõde: meestel on suuremad poorid kui naistel

Washingtonis asuva George Washingtoni haigla arst Terrence Keaney sõnul on tõepoolest meestel suuremad poorid kui naistel. On mehi, keda nende pooride suurus häirib ning kes nende vastu hooldusi otsivad, märgib ta. L’Oreali poolt läbiviidud küsitluses aga selgus, et isegi, kui mehed on pööranud tähelepanu pooridele, siis 50 % neist ei ole mitte kunagi märganud ühegi naise näol olevate pooride suurust.

Müüt: sa ei saa oma pooride suurust ühegi tegevusega mõjutada

Sa ei saa küll oma pooride suurust täielikult muuta, kuid saad võtta ette samme, mis muudavad need visuaalselt väiksemaks. „Rasu, oksüdeerumine ja mustpead muudavad poorid enam silmapaistvamaks, kuid nahahooldusvahendid, milles sisalduvad leebelt koorivad koostisosad ning laser- ja muud energial baseeruvad nahahooldusmasinad võivad poore „tihendada“,“ ütleb dr Keaney. Käsimüügis olevad retinoididega nahahooldustooted ja ka sama koostisosa sisaldavad retseptiravimid ergutavad rakkude uuenemist ning aitavad ennetada surnud naharakkude ladestumist pooridesse. Lisaks võivad kasuks tulla tooted, mis sisaldavad salitsüül- või glükoolhapet, kuna need aitavad nahka koorida ja vähendada pooridesse kogunenud mustust.

Allikas: RD