Perearst Anneli Talviku heaolu nipid: kurjus, kadedus ja kibestumus teevad haigeks
Perearst Anneli Talvik avaldas Annele & Stiilile, milliseid reegleid ja põhimõtteid ta omaenda tervise heaks järgib.
Kui söön õigeid asju, siis teen õigeid asju. Söön ja valmistan ainult sellist toitu, mille puhul on võimalik selgelt nimetada toorained, millest see toit koosneb. Ostan toiduvalmistamiseks võimalikult mahedat ja eestimaist toorainet, kasutan maitsestamiseks ürte, meresoola ja pipraid, mitte maitseainesegusid.
Mõtlen palju mitmekesisusele, et saada iga päev toidust kätte need ained, mis loodus on loonud organismile hästi toimima. Need ei satu ju taldrikusse ise, seetõttu lisan hommikupudrule mitmesuguseid marju, seemneid, õlisid ja pähkleid (astelpajud, goji-marjad, mustad sõstrad, kõrvitsaseemneõli, tudraõli, chia-seemned jne). Väldin tühje toiduaineid, nagu valge jahu ja valge suhkur, mullijooke ja poemahlu.
Kuulan ja usaldan oma keha signaale. Igale kehast saabuvale signaalile (valule, pingele, tuimusetundele) ei reageeri ma haigust otsides, vaid mõeldes, mida ise muuta saan. Tean, et mu keha tunneb ennast hästi, kui saan piisavalt magada, liikuda, venitada-ringutada. Vahel vajan ka massaaži.
Olen oma töös täheldanud, et iga haigus algab mingi kehalise sümptomiga, mida inimesed kahjuks aastaid eiravad. Väikesest rakumuutusest, mis annab keha kaudu juba signaale, võib aga kujuneda raske haigus. Teadus on tõestanud, et eluviisi muutus võib muuta ka rakkude tööd ja tekkinud haigusealge “kustutada”.
Mõtlen ilusasti. Kurjus, kadedus ja kibestumus teevad haigeks. Olen ennast treeninud vabanema kinnismõtetest ja halbadest mõtetest. Varem, kui ma mõtteid juhtida ei osanud, ei tundunud elu sugugi nii ilus ja elamisväärne!
Nüüd proovin iga päev elada hetkes, hoomata, et alati on midagi hästi, alati on meie ümber ilu ja häid inimesi. Hindan lähedasi kõrgelt. Ma ei karda teha muutusi, kui elu seda nõuab, sest kui olen enda vastu aus, siis oskan ka õnnelik olla!
Lugu ilmus 2011. aasta detsembrikuu Annes & Stiilis.