Kuldnõela galal kroonitakse Eesti moedisaini ihaldatuima auhinnaga viimasel viiel aastal silma paistnud moelooja ning Hõbenõelaga avaldatakse tunnustust viimase aasta jooksul tähelennu teinud disainerile.

Kuldnõela nominendid on tänavu: Roberta Einer, Riina Põldroos ja Britta Laumets.

Hõbenõela nominendid on: Tauri Västrik, Karl Korsar ja Cärol Ott.

Esmakordselt annab Kuldnõela žürii välja ka parima aksessuaaride looja auhinna Kuldne Nõelakoda, mille nominendid on Stella Soomlais, Kadri Kruus ja Sigrid Kuusk.

Lisaks suurejoonelisele auhinnagalale saab publik virtuaalsel teel näha veel 19 kodumaise disaineri värsket moeloomingut.

HÕBENÕELA NOMINENDID

Tauri Västrik

Tauri Västriku moelooming on varasemalt arutluse alla toonud sooneutraalse temaatika, esitades küsimuse, kuidas kujutatakse tänapäeval seksuaalsust ja sugu ning kuidas ühiskondlikud tavad mõjutavad meie nägemust identideedist.

Hõbenõela autorikollektsioon “Illusioon” mõtestab sugu kui “tehislikku hoiakut”, mille raames kaasatakse elemente sensuaalsusest, subkultuursetest liikumistest, erootikast, kudumitööstusest ja luksusmaterjalidest.

Žüriiliige Britta Ratas kommenteerib: "Sügisesel Tallinn Fashion Weekil oma debüüdi teinud Tauri Västrik püüdis tähelepanu kollektsiooniga, mis sidus meisterlikult kudumikunsti, nooruslikku energiat ja lõpetuseks ka mõjusat värviplahvatust. Disaineri sõnul väljendavad tema rõivad eelkõige isiksust ja seega mõjus tema looming väga aktuaalselt just sooneutraalsena. Tauri oskus tuua lavale värskust ja kantavat eksperimenteerimist päädis Hõbenõela nominatsiooniga. Tegemist on kahtlemata andeka disaineriga, kelle edasist loomingulist tegevust jääme huviga ootama."

Karl Korsar

Karl Korsar on teksiilidsaini bränd, mis on tugevalt suunatud digitaalprindile. Julged ja intensiivsed värvilahendused hoiavad koos kõrgkvaliteetsed kangad Itaaliast ja parim rätsepatöö Eestist. Karl Korsar usub, et mood ei pea alati olema liialt ülemõtestatud või rangetesse kastidesse paigutatud.

Žüriiliige Kristina Herodes kommenteerib: "Karl Korsar vaimustub moekunstist läbi erilise materjali. Tekstiilikunst valitseb vormi üle ja valmivad kõnetavad, rabavalt pilkupüüdvad, samas täiesti kantavad rõivad. Karli mustrimaailm on ulmeline, uljas ja muinasjutuline. Piisab ühest kokkupuutest loojaga kui hakkad tema teoseid kõikjal juba esimesest hetkest ära tundma. Kõndiv kunstiteos või kantav lõuend sobib hästi seda vaatenurka kirjeldama.

Huvitav on ka see, et mustrid sünnivad intuitiivselt, otse kui autori sisemaailma vaba voolava väljendusena. Aga mees ei jäta sähvatusi abstraktsena hõljuma, vaid viimistleb need moeks, mis on kokku pandud väga teadlikult. Autor mõistab liikumise olemust, optikaseadusi, värvimaailma maagiat ja suudab oma lugudesse põimida ka algse filmikunsti elustuvaid pilte. Maal ei jaluta, ei painuta pihta, ei siruta käsi. Rõivas seda kõike teeb ning on ääretult võluv, kui kavandaja oskab kavandada moe elusaks ja vitaalseks, mitte staatiliseks imetlusobjektiks."

Cärol Ott, kaubamärgiga CAROLXOTT

2018. aastal sai alguse Cärol Oti eesmärk edendada aastaringselt saarel elavate inimeste elamustingimusi ja populariseerida väikesaarte kultuuri. Kollektsioonides on kasutusel saartel kasutusel olevad traditsioonilise käsitöö ressursid ning paljud tooted valmivad kangajääkidest ja -kudumitest. Ühtlasi on ka tootmise korduste arvud väiksed, et leida igale tootele kindel pikaaegne kodu. Kollektsioonide kudumid valmivad Prangli saarel, et anda kohalikele inimestele talviseks perioodiks lisateenistust. Brändi eesmärgiks on kasutada traditsioonilisi käsitöövõtteid oma töödes uudses võtmes, mis suudaks käia kaasas ka maailma trendidega ning samal ajal toetada vähemusrahvaid oma igapäevastes tegemistes.

Žüriiliige Britta Ratas kommenteerib: "Olgugi, et paljuski püüdleme põhjamaisuse poole ja oleme alati imetlenud skandinaavlaste lihtsat minimalistlikku disaini, siis on lausa üllatav kui eestlaslikult mõjub Cärol Otti maksimalistlik looming. Rannikualade küllusele rõhutud kollektsioon võlus oskusega käsitleda värve ja luua detaile rõivastele nii, et need ei koorma, vaid täiustavad.

Vanade käsitöötehnikate taaselustamise tulemusel sündisid kootud kangad, mille unikaalsust oli raske mitte märgata. Iga komplekt tundus justkui kunstiteos, mida tahaks lähemalt katsuda, imetleda ja muidugi ka kanda. Cärolil on võime esitleda põhjamaisust värske pilgu läbi, kus meie kliimale omane hallus on asendunud mitmekülgse värvipaleti, lopsakate mustrite ja julgete vormidega. Tõeline moesähvatus, kellel on meile midagi õpetada ja näidata."

KULDNÕELA NOMINENDID

Roberta Einer

Roberta Einer on luksusrõivaste brändi looja, olles õppinud nii Central Saint Martinsi kui Westminsteri Ülikoolis. Ta on olnud intern Mary Katrantzou ja Alexander McQueeni moemajas, aga töötanud ka Balmainis. Roberta enda bränd tegutseb 11ndat hooaega, luues eksperimentaalseid ja luksuslikke naisterõivaid, keskendudes tekstiilidele ja ka traditsioonilistele couture-tehnikatele. Tema loomingut iseloomustavad mängulised kaunistused, üllatavad värvikooslused ja käsitööna valminud tikandid, et luua julget ja naiselikku esteetikat. Teiste seas on Roberta teinud koostööd Christian Loubutini, Naomi Campelli ja Vansiga.

Žüriiliige Urmas Väljaots kommenteerib: "Naiselikud, kuid alati iseteadlikud komplektid. Leidub mängulisust ja huumorit. Rikkalikult tikitud, kuid priid igasugusest raskepärasusest. Kerged ja õhulised. Seal on glamuuri ja tüdrukute unelmaid. Neis on Londoni tänava-cool'i ja eksootilist tuttifrutti särtsu. Kõik, mida avatud moehing ihata oskab! Ning seda on märgatud, sest 2015. aastal Londoni moenädalal debüteerinud Roberta Eineri disaine on saatnud üleilmne menu – trendikamaitest staaridest lihtsurelike moelembedeni. Igal hooajal kõrgemale ja kaugemale – on juba igati loogiline nomineerida Hõbenõelaga pärjatud Einer Kuldnõelale."

Riina Põldroos

Riina Põldroos on eesti moekunstis tegutsenud juba üle 20 aasta. Ta on tuntud oma kergelt õhulise, naiselikult terava ja muinasjutuliselt unistava stiili poolest. Loomingu ilu tuleb igatsusest puutumata sügava metsiku looduse ja muinasjuttude järele keset pragmaatilist urbanistlikku keskkonda. Kaubamärk koosneb põhiliselt õhtukleitidest ja kokteilkleitidest, järjest suurem osa kollektsioonist on mõeldud igapäevaseks kandmiseks. Riina signatuuresemed on sametaplikatsioonidaega kleidid ja topid. Viimastel hooaegadel on lisandunud ka originaalprindid ja erikujundusega kangad.

Žüriiliige Urmas Väljaots kommenteerib: "Ühest viljakaimast EKA moelennust pärinev Embassy of Fashioni suursaadik Riina Põldroos on olnud Eesti moeareeni üks juhtfiguure juba pea 25 aastat. Tema ülinaiselikud ning muinasjutulised komplektid on selgelt ära tuntava poeetiliselt õrna käekirjaga ning romantiliste aplikeedega kleidid kuuluvad Eesti moeklassika varamusse. Erakordse vastupidavuse ning loomingulise stabiilsusega Põldroosi kollektsioonide peale võib igal hooajal kindel olla. Iga uus loominguline puhang on pikisilmi oodatud paitus moehingele, osates igal hooajal vaatajat rõõmustada kuldse klassika kõrval ka millegi uudsega. 2019. aasta paistis erakordselt silma kollektsiooniga "Candyland", mille küütlevate megadiagonaalidega kleite võis leida igal vähegi glamuursel Eesti seltsiüritusel."

Britta Laumets-Merila, kaubamärgiga Ivo Nikkolo

Ivo Nikkolo on moemärk, mis sai asutatud 1994. aastal, kui elu Eestis oli pöördeliselt muutumas – brändi saabumine kindlasti raputas tolle aja naisi ja ei ole siiani kedagi külmaks jätnud. Ehkki ajad ja mood meie ümber on aastatega muutunud ning ka kandjate vajadused ei ole enam need samad, mis varem, siis brändi missioon on jäänud samaks - luua rõivaid enesekindlale ja iseteadlikule kaasaegsele naisele, kes hindab ülekõige kvaliteeti ja ajas kestvat disaini ja seda kerge vimkaga!

“Mind on alati loomingus köitnud erinevate vastanditega mängimine ja köitvate konfliktide otsimine. Mind paelub naiselikkuse ja mehelikkuse kombineerimine, nii minimalismi kui külluslikuma stiili segamine ning loomuliku ja kunstliku vahelise piiri kompamine,” räägib peadisainer Britta Laumets.

Žüriiliige Britta Ratas kommenteerib: "Üks raskemaid väljakutseid disainerile on luua kollektsioone brändile, mis justkui peab täitma kõiki müügiedukuse kriteeriume - olema trendikas aga klassikaline, põnev aga kantav, uudne aga mitte äärmuslik. Britta Laumetsa töö Ivo Nikkolo kollektsioonidega on olnud ühelt poolt nauditav ja teisalt põnev. Väga hästi on säilinud brändi olemus, samal ajal seda paitades Brittale omase põhjamaise ja minimalistliku puudutusega. Lisaks on põnevust toonud kerge, aga mitte liigne nooruslikkus. Iga hooaeg on tabatud ka trendidele viitavaid tunnuseid ja tehtud seda vägagi elegantselt kantavas võtmes.

KULDSE NÕELAKOJA NOMINENDID

Kadri Kruus

Kadri Kruusi aksessuaare iseloomustavad klassika, kvaliteet ja meisterlik käsitöö uues julges, innovatiivses vormis. Kadri Kruusi aksessuaarid muudavad glamuuri funktsionaalseks ja funktsionaalse multifunktsionaalseks. Kõike natuke rohkem, aga täpselt parasjagu. Üheksa tegevusaasta jooksul on Kadri looming ära märgitud mitmel mainekal rahvusvahelisel konkursil ning ta on õpetanud disainereid nii Eesti Kunstiakadeemias kui üle lahe HAMK Uneversity's.

Žüriiliige Tanel Veenre kommenteerib: "Kadri Kruus on rajanud tee moeteadliku Eesti naise südamesse kottidega, mis sünteesivad glamuuri funktsionaalsusega. Kadri on hands-on disainer, kes tundes naha hingeelu ei pelga seda kombineerida ootamatute materjalidega, lisades klassikale mõnusalt urbanistliku vaibi. 2019 aastal jõudis Kadri Kruus ka Jaapani turule. Kadri Kruusi uusim seeria "Unique" on valminud nahanäidistest - iga kott on erinev, kuid vorm sama."

Stella Runnel, aksessuaaribrändiga Stella Soomlais

Stella Runnel on disainer, kes viimasel dekaadil on peamiselt tegelenud aksessuaaribrändi Stella Soomlais juhtimise ja arendamisega. Stella Soomlaisi stuudio eesmärk on muuta naha kasutust ja tarbimist aksessuaaride valdkonnas jätkusuutlikumaks ning vastutustundlikumaks läbi nutika disaini rakendamise ja ringmajanduse põhimõtete juurutamise. “Kasutame parimat Euroopa päritolu taimparknahka, mis on kauakestev, vanub väärikalt ja selle tootmisel ei kasutata kahjulikke metalseid ühendeid,” ütleb disainer. Lisaks tehakse kõik endast oleneva, et kasutada materjal ära võimalikult suures mahus ja saavutada jäätmevaba tootmine.

Žüriiliige Tanel Veenre kommenteerib: "Stella Runneli kaubamärgi Stella Soomlais kotidisainist õhkub rustikaalset ausust - need tooted on loodud kestma ning muutuvad ajas vaid ilusamaks. Disainer tegutseb üha enam selle nimel, et oma kottide disain viia üle ringsüsteemile, võimaldades hilisemat materjali taaskasutust uuteks toodeteks. Samuti on julge ja uuenduslik samm luua toimiv süsteem, kuidas on võimalik kasutatud kotte tagastada, et need taas uuele eluringile suunata. Stella Soomlaisi möödunud aasta kõige olulisemaks sammuks oligi disainitsükli ja toodete parandamine liitumaks rahvusvahelise jätkusuutliku disaini platformi Fashion Agenda Commitment 2020-ga.

Sigrid Kuusk

Sigrid Kuusk on ehtekunstnik, kes arendab omanimelist ehtebrändi SIGRID KUUSK. Tema töid on eksponeeritud nii Eestis, kui ka rahvusvaheliselt mitmetel näitustel. Neist nimekaim Hollandi Arnheimi Kunstimuuseumi korraldatud kutsutud osavõtjatega näitus „Body Control”. Oma loomingus keskendub Sigrid särale. Seda nii materjalipõhiselt, inimloomuses kui ka hetkedes, mis ajavoos seiskuvad ja särama löövad. Kõige laiemalt populaarsust kogunud SOHO seeria tõstab esile kandja sisemist sära, mille julged värvid ja suurused ka enesekindlusele lisa annavad.

Žüriiliige Tanel Veenre kommenteerib: "Sigrid Kuusk tõusis komeedina ehtetaevasse SOHO seeriaga. Julged ümmargused glitter laastud olid ühtäkki ajakirjade kaantel ja moeseeriates, staaridega laval ja trendiprintsessidega seltskonnaüritustel. SOHO tõestab, et edukas disain ei pea olema kammitsetud traditsioonide ja klientide ootustega - need diskopallid kõrvas ja kaelas murravad teed uuenduslikkuse ja disaineri kartmatu nägemuse jõuga.

Kuldnõela ja Hõbenõela kollektsioonid jõuavad lavale sügisese Tallinn Fashion Weeki raames, 20. oktoobril toimuval Kuldnõela galal. Sügisest Tallinn Fashion Weeki esitleb DHL, toetavad Freixenet, Valge Klaar, Arensburg, Kevin.Murpy. Kuldnõela esitleb Kaubamaja ja toetab Max Factor.

Tallinn Fashion Weeki ametlik meediapartner on Anne & Stiil.

Programm

T 20.10

Kl 18.00 IVL by Inga Vatsk-Laasner

Kaubamaja esitleb: Kuldnõel

K 21.10

Kl 18.00 Karl Joonas Alamaa, Spekter

BRAND NO.8, Alexanderling

Virtuoza by Liisi Tui, Mammu Couture

N 22.10

Kl 18.00 Iris Janvier, Piret Kuresaar

Woom, Amanjeda M

Alpaka, Amanjeda W

R 23.10

Kl 18.00 Eve Hanson, Natali Õnnis

Kriss Soonik, Kirill Safonov

The Korsars, Ketlin Bachmann, Aldo Järvsoo