„Kuidas seda siis saavutada? Hakkasin lugema erinevat statistikat ja kirjandust ning jõudsin teadmiseni, et Eesti mehed ei ole väga terved ja meie oodatav eluiga 74 aastat on kaheksa aastat vähem kui naistel. Lugesin, et kui suudaksin oma sõbrad igal aastal regulaarsesse tervisekontrolli viia ja muuta natukenegi nende igapäevaseid harjumusi, siis võib kõigi meie keskmine oodatav eluiga pikeneda isegi kuni 18 aastat.”

Vääna pidas nõu arstidega ja sai kiiresti teada, et ühte universaalselt kõigile meestele sobivat tervisetesti ei ole olemas. Siiski, kusagilt tuli alustada ja 2016. aastal kutsus Vääna sõbrad esimest korda kokku Pikema Sõpruse Päeva veetma. „Soovisin just rõhuda sõprusele, mitte arsti juurde minemisele või sportimisele. See oli kavalus, mis töötas – kuidas sa ikka sõbrale ära ütled, kui ta palub sinul kui sõbral midagi teha?”

Pikema Sõpruse Päeva õnnestumisse panustasid ka meeste naised ja tüdruksõbrad. „Nad tegid seda rohkem, kui keegi meist oleks seda siis adunud. Mehe jaoks on sellistes nn mehelikkuse proovile panemise teemades naise tugi väga oluline. Tervisekontrolli minek teeb paratamatult mehe haavatavaks, nõutuks, ebakindlaks. Naised julgustavad ja vahel ka käsivad, aga tulemus on võrratu,” räägib Vääna. „Paljuski just nende toel olen nüüd juba mitmendat aastat kokku saanud 15-17 sõpra, kellega seda iga-aastast teekonda läbime.”

Vääna enda sõpruskond peab Pikema Sõpruse päeva 30. oktoobril. „Tahame kõikidele Eesti meestele, kes oma päeva sõpradega plaanivad, eeskujuks olla. Eelmistel aastatel oleme alati valinud novembri viimase nädala reede. Samamoodi nagu ka eelmistel aastatel, veedame sõpradega koos terve päeva. Alustame juba kell 8 hommikul tervisekontrolliga Tartu Ülikooli Kliinikumi Meestekliinikumis (TÜK) ja peale teadmistele, spordile ja hoolivusele pühendatud päevakava lõpeb meie õhtu alati piduliku õhtusöögiga koos kaaslastega.”

Miks peaks naised oma mehi ärgitama Pikema Sõpruse Päeval osalema? „Usun, et ennekõike annab see naisele mehe, kes suudab olla perepea, isa, abikaasa, edukas tööl ja vabal ajal. Mehe, kes teab, et elus saab kõike teha tasakaalus. Mehel peab olema alati aega enda tervisejaoks, et olla tugev teiste jaoks. Hiljuti käisin ühes väga lugupeetud ettevõtjate ringis rääkimas Pikema Sõpruse Päevast ja selle vajalikkusest ühiskonnale. Seal tuli jutuks, et juba 60% noortest meestest ei suuda läbida elementaarseid kaitseväe füüsilise koormuse teste. Miks see nii on? Vastus on lihtne... Kui meie 40-aastased ja vanemad mehed on suures osas ülekaalulised, stressis ja vähe liikuvad, siis kellest peaksid meie pojad eeskuju võtma?”

Lihtsaim moodus meest osalema ärgitada oleks Vääna sõnul mehele sellest võimalusest lihtsalt teada anda. „Tihti on nii, et terviseteemaline info kipub mehest justkui mööda hiilima, aga naine näeb ja teab, kus midagi kasulikku toimub. Anna mehele teada või kui ta siis ka vedu ei võta, registreeri ennast ise Pikema Sõpruse Päeva lehel Tõeliseks Sõbraks ja korralda esimesel aastal ise mehele ja nende sõpradele või töökaaslastele selline üritus. Sulle kui naisele võiks preemiaks olla tervem mees ja ilus õhtusöök. See on ju hea algus?”

„Mees kardab olla haavatav, sest ühiskond justkui nõuab, et me oleksime vankumatud ja purunematud. Mees, küsi endalt – kumb on mehelikum, kas tervena elatud pikad aastad koos perekonna, lähedaste ja sõpradega või hoopis äkksurm,” küsib Pikema Sõpruse päeva eestvedaja lõpetuseks.

Registreeru Pikema Sõpruse Päevale SIIN.