1. See pole vajalik

Kõrva-nina-kurguspetsialist doktor Benjamin Wei selgitab, et kõrvadel on loomulik puhastusmehhanism, mille käigus tekib kõrvavaik, mis liigub mööda kõrva sisekanaleid väljapoole.

Pannes vatitiku või mõne muu tundmatu objekti kõrva, võib see vaiku tagasi kaugemale lükata, suurendades omakorda vaigu tekkimist.

Kõige parem on lasta jõuda kõrvavaigul väljapoole kõrva, kust selle turvaliselt eemaldada saab.

2. Sa võid endale liiga teha

Kui kõrva ärritatakse võõraste objektidega, näiteks vatitikkudega, võib see põhjustada kroonilisi muutusi kõrvakanalis ja häirida kõrva isepuhastuvat mehhanismi.

Doktor Benjamin Wei tuletab meelde, et kõrvavaiku eemaldades, võtad kõrvadelt ühtlasi ka loomuliku kaitse, mida kõrvavaik pakub. "Kõrvavaik loob füüsilise barjääri, mis kaitseb kõrva infektsioonide ja võõrkehade eest."

Lisaks võib vatitiku kõrva panemine kahjustada kõrva sisest nahka, millel on samuti kaitset pakkuv roll. Niimoodi kasvab infektsiooni risk ja liiga kaugele asetatud vatitikk võib kahjustada kõrvakanalit ja kuulmekilet.

3. Kõrvavaik ei ole märk halvast hügieenist

Meie kõigi kõrvavaigu tootmine on pisut erinev, sest sõltub meie keha vajadusest, mis tähendab, et see on igati tervislik ja loomulik ning ei ole kindlasti märk halvast hügieenist.

Veelgi enam, tegelikult on kõrvavaik loomulik niisutaja, mis aitab ennetada liigset kuivust kõrva sees. Lisaks pakub see kaitset mustuse ja bakterite eest, mis kõrva võivad sattuda.

Aga...

Kui sulle tundub, et kõrvavaigu tõttu on kuulmine kehvemaks jäänud, soovitab doktor Wei pöörduda arsti poole, kes aitab vaigu turvaliselt eemaldada.

Allikas: Body and soul

Jaga
Kommentaarid